Justiția americană pretinde că zeci de diplomați ruși au furat de la gura copiilor săraci americani. Rusia respinge categoric acuzațiile

Preet Bharara describes insider trading charges against Joseph "Chip" Skowron during a news conference in New YorkRusia a respins, în dimineața aceasta, “în mod categoric”, acuzațiile de fraudă formulate împotriva reprezentanților săi în Statele Unite, după inculparea a 49 de diplomați sau foști diplomați și soțiilor acestora pentru escrocarea sistemului american de asigurări pe caz de boală, informează Mediafax.

“Respingem în mod categoric acuzațiile formulate împotriva reprezentanților ruși în Statele Unite”, a declarat adjunctul ministrului rus de Externe Serghei Riabkov (foto, dreapta) pentru Itar-Tass.

“Aprecim că filarea reprezentanților unor organizații diplomatice, indiferent de apartenența lor unei țări sau alteia, este ilegală”, a adăugat el, evocând “acuzații inventate”.

“Recurgerea la asemenea metode împotriva unor persoane care dețin imunitate diplomatică și pașapoarte diplomatice contrazice orice norme internaționale și convenții în acest domeniu”, a subliniat Riabkov.

Adjunctul ministrului rus consideră că aceste acuzații constituie o “tentativă de revanșare pentru reglarea unor probleme care nu privesc relațiile ruso-americane”, fără să precizeze la ce se referă.

Procurorii americani au anunțat joi, la New York inculparea a 49 de diplomați sau foști diplomați ruși și a soțiilor lor, acuzați că au escrocat în mod “rușinos”, timp de nouă ani, sistemul american al asigurărilor pe caz de boală “Medicaid”, destinat în principiu celor mai săraci.

Escrocheria, în valoare de aproximativ 500.000 de dolari, a avut loc în perioada 2004-2013 și vizează, potrivit procurorului din Manhattan, Preet Bharara (foto, stânga), 25 de diplomați din cadrul Consulatului General al Rusiei la New York, din cadrul misiunii ruse la ONU și reprezentanței comerciale a Rusiei la New York și soțiile acestora.

Dacă sunt adăugați “zeci de complici nemenționați în actul de acuzare”, valoarea totală a escrocheriei este de 1,5 milioane de dolari.

Diplomații sunt acuzați că au mințit cu privire la venituri, cu scopul de a beneficia de acest ajutor, uneroi prezentând scrisori oficiale în acest sens, deși, potrivit procurorului, “ei cheltuiau zeci de mii de dolari pe bunuri de lux și efectuau croaziere scumpe și voiaje în Caraibi”.

Acuzații au fost inculpați pentru fraudarea asigurărilor pe caz de boală, dar vor beneficia de imunitate diplomatică, deci nu vor fi arestați.

Unsprezece se află în prezent în Statele Unite, dintre care cinci lucrează la misiune, potrivit procurorului.

“Diplomația ar trebui să fie un mod de a întinde o mână, ci nu de a o băga în buzunarul țării gazdă”, a denunțat Bharara.

Loading

Comments

comments