JFK

Foto: hbo.com

Foto: hbo.com

Vineri, s-au implinit 50 de ani de la asasinarea lui John Fitzgerald Kennedy, cel de-al 35-lea președinte al Statelor Unite ale Americii. Toate drapelele de pe cladirile oficiale au fost coborate in berna în SUA „Pentru a deplânge pierderea unui mare slujitor al statului, vizionar și înțelept idealist” la solicitarea actualului lider de la Casa Alba, Barack Obama.

El i-a indemnat sa faca acelasi si lucru si pe americanii care ridica frecvent drapelul in fata caselor.

La ora locala 12:30,in Dallas,la exact 50 de ani de la impuscarea celui supranumit JFK, 5000 de persoane au tinut un moment de reculegere in Dealey Plaza, locul unde Lee Harvey Oswald i-a intrerupt subit viata celui mai tanar presedinte american ales vreodata.

Probabil cel mai iubit presedinte american (potrivit unui sondaj Gallup, trei sferturi dintre americani l-au plasat pe ‘JFK’ în fruntea listei conducatorilor americani moderni care vor ramâne în Istorie ca figuri ‘remarcabile’) a reusit in cei doar 3 ani de mandat (8 noiembrie 1960-noiembrie 1963) sa devina o figura emblematica.

Discursul sau de investire a ramas in istorie: „Nu întreba ce poate face țara ta pentru tine, întreaba-te ce poți face tu pentru țara” (Don’t ask what your country can do for you. Ask instead what you can do for your country), rostea el pe 8 ianuarie 1961.

Dupa ce pe 21 aprilie 1961 Yuri Gagarin a devenit primul om care a iesit in spatiu, lucru extrem de stanjenitor pentru SUA, pe 25 mai 1961, in cadrul unui discurs in fata Congresuluii, Kennedy impunea un dramatic si ambitios tel: “aselenizarea unui om și întoarcerea lui în siguranța pe Pamânt pâna la sfârșitul decadei 1960-1970″. Astfel lua nastere proiectul Apollo, prin care ,in 1969, la cativa ani de la asasinarea initiatorului, primii oameni punea piciorul pe Luna.

În mandatul sau, istoria reține înfruntarea cu Uniunea Sovietica în timpul “crizei rachetelor” si rezolvarea problemei rasiale din Statele Unite.

Pe 14 octombrie 1962, intre SUA si URSS a inceput o criza, privita ca momentul cand Razboiul Rece a fost aproape sa se tranforme in Al Treilea Razboi Mondial .Cea mai mica greșeala de calcul facuta fie la Kremlin, fie la Casa Alba, ar fi putut duce la izbucnirea unui razboi nuclear între cele doua superputeri ale lumii.

Kennedy a rezistat presiunii consilierilor sai si nu a cedat nimic Moscovei, recurcand la o serie de discutii diplomatice cu sovieticii si alte tari, dar si cu secretarul general al ONU. Ulterior,in acest sens s-a instaurat o linie telefonica directa, in august 1963, (așa numita “linie roșie”) între Kremlin și Casa Alba pentru a evita un razboi nedorit.

Liberal convins, în cei trei ani aflați în fruntea SUA Kennedy a încercat sa implementeze o politica interna de toleranța. La data de 20 noiembrie 1962, Kennedy a semnat Ordinul Executiv 11063, care interzicea discriminarea rasiala în instituțiile sociale ale țării.

Kennedy a luptat și pe frontul anti-mafia, mulți suspectând că de aici i s-a atras moartea. Ministrul Justiției, Robert Kennedy, fratele președintelu, a demarat urmarirea penala împotriva a 228 membri ai crimei organizate.

La jumatatea de secol de la asisnarea sa, John F. Kennedy ramâne un simbol puternic în istoria SUA, pentru ca “a îmbinat idealismul și capacitatea de imaginație” a Statelor Unite,sustinea intr-un interviu Barack Obama.“Nu cunosc pe nimeni care sa fi lasat o amprenta comparabila (…) cu cea a lui JFK”, a adaugat el. “În parte, datorita tinereții, talentului sau, curajului din timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, elocvenței sale și epocii”  în care Kennedy a ocupat Casa Alba, a mai afirmat Barack Obama.

Evident că acesta este un memento romanțat, din care au fost excluse faptele mai puțin lăudabile ale lui JFK. Însă, cu certitudine, nu pentru acestea va rămâne în istorie.

Autor: Andrei Albu

 

Loading

Comments

comments