A FI SAU A NU FILM Iubire în stadiul terminal

 

Afiș film „The fault in our stars”. Sursa: imdb.com

Afiș film „The fault in our stars”. Sursa: imdb.com

„The fault in our stars”. Un titlu excelent în original. Traducerea literală în română, însă, nu sună la fel de bine: „Erorile din stelele noastre”. Dar nici „Sub aceeași stea” (titlul ales de traducători) nu este potrivit, nu exprimă esența acestui film minunat, povestea unei iubiri nu imposibile, cum am văzut-o caracterizată printr-un clișeu, ci scurtate de boală în plin avânt.

Văzându-l, mi-am adus aminte de „Bobby Deerfield” (1977, cu Al Pacino în rolul principal), însă e vorba doar de o urmă de asemănare.

Bobby Deerfield e un pilot de curse ce trăiește o mare iubire cu o femeie despre care află că e bolnavă de cancer în stadiul terminal. „The fault in our stars” e povestea a doi tineri cărora cancerul le-a distrus adolescența, care se îndrăgostesc profund unul de celălalt, știind că relația lor are șanse infime de a fi una de lungă durată, fiindcă Ea are metastaze și mai trăiește doar grație unui medicament experimental.

Tocmai din această cauză, la început, după un atac al bolii, ea încearcă să-și omoare sentimentele „în fașă”. Însă el este un „invadator de neoprit”. Și astfel ajung să trăiască, intens, momente pe care multe cupluri nu le împărtășesc în decenii.

Am văzut Bobby Deerfield în liceu, la recomandarea unui bun profesor de mecanică, dar mai bun profesor de viață. Fiindcă este o dramă, spectatorii au ieșit din sala de cinema cu fețe pleoștite. Însă eu radiam: paradoxal, filmul îmi insuflase o mare poftă de viață.

„The fault in our stars” este dedicat, firește, în primul rând celor care se luptă cu această crâncenă maladie care este cancerul. Dar poate fi privit, cu luare-aminte, de toți cei care nu au probleme de sănătate. Nu neapărat fiindcă, într-o nefastă zi, le-ar putea avea, ci mai ales pentru a realiza -în caz că nu știu- ce stea norocoasă au…

„The fault in our stars” primește nouă… stele din zece.

P.S. Am mai văzut, în ultima perioadă, câteva filme, dar am decis să scriu cronici doar despre cele pe care le pot recomanda. Și nu pot recomanda „Transcendence” – o dovadă a faptului că actori mari precum Johnny Depp și Morgan Freeman pot juca (alături) în producții de toată jena. Nici „Edge of Tomorrow” (cu Tom Cruise și Emily Blunt), un SF ce poate fi amuzant (fiind situat la granița parodiei), dacă nu ești într-o dispoziție proastă și cauți doar să te deconectezi pentru 113 minute.

 

Loading

Comments

comments