Israelul l-a spionat pe fostul președinte al SUA, Bill Clinton

clinton assadServiciile secrete israeliene (Mossad) l-au spionat pe fostul președinte american, Bill Clinton. Convorbirile acestuia, fie directe (față în față), fie telefonice, cu lideri din Orientul Mijlociu, au fost înregistrate.

Informațiile au fost dezvăluite de Ahron Bregman, expert politic israeliano-britanic, în cartea sa „Cursed Victory: A History of Israel and the Occupied Territories” („Victoria blestemată: O istorie a Israelului și a Teritoriilor Ocupate”), ce va fi publicată săptămâna viitoare, în Marea Britanie de celebra editură Penguin. Conform Newsweek, Bregman își probează afirmațiile cu transcrieri ale convorbirilor respective, furnizate de surse „private” pe care nu le-a nominalizat. În plus, autorul a obținut și diverse alte documente secrete, precum o scrisoare a fostei șefe a diplomației americane Madeleine Albright către primul ministru israelian Benjamin Netanyahu. În scrisoare, Albright îl asigura pe Netanyahu că se va consulta cu el înainte de a negocia termeni de pace cu liderii arabi.

Nici Albright, nici Clinton și nici Casa Albă nu au răspuns solicitărilor Newsweek de a comenta dezvăluirile lui Bregman.

Newsweek obervă că este de așteptat ca aceste informații să producă panică la Ierusalim, nu atât datorită conținutului lor, cât pentru că au ajuns publice, ceea ce implică faptul că și Mossad-ul are, acum, un „Edward Snowden” al lui.

După scandalul din 1985, când un militar din serviciile secrete ale Marinei americane (Jonathan Pollard) a fost arestat pentru spionaj în favoarea Israelului, Ierusalimul pretinde că a stopat acțiuni de acest fel îndreptate împotriva aliatului de peste Ocean. Însă, conform unei analize CIA a atacurilor cibernetice organizate de serviciile secrete ale altor state, împotriva SUA, Israelul ocupă a treia poziție din punctul de vedere al frecvenței și amplitudinii acestor acte de spionaj, în urma Chinei și Rusiei.

Ahron Bregman este un fost ofițer de artilerie israelian, care a demisionat din armată, refuzând să participe la operațiunile din teritoriile palestiniene (Cisiordania și Fâșia Gaza), stabilindu-se la Londra, în 1988. Bregman arată că înregistrările obținute de serviciile secrete au ajutat Israelul să obțină termeni avantajoși la negocierile de pace din Orientul Mijlociu, purtate cu 15 ani în urmă.

Loading

Comments

comments