Armistițiul între Israel și Hamas a încetat. 165.848 de refugiați palestinieni din Gaza în adăposturile ONU

UPDATE (3) sâmbătă, 26 iulie, 22.00

campus refugiati palestinieni onu

Bloc de locuințe ONU cu refugiați palestinieni. Foto: UNRWA/ Twitter

Armistițiul de 12 ore între Israel și organizația militară palestiniană Hamas a încetat, cu 3 mortiere trase dinspre Gaza spre Israel imediat după scurgerea timpului alocat armistițiului. Israel acceptase o prelungire cu patru ore a armistițiului, cabinetul de la Ierusalim urmând a se întruni azi, la ora 21.30, odată cu încheierea zilei de Sabat, pentru a discuta o eventuală extindere la 24 de ore a armistițiului, pentru a permite continuarea acțiunilor umanitare. Însă, conform NBC News, oficialul Hamas Sami Abu Zuhri le-a expediat reporterilor un sms prin care îi anunța că nu s-a ajuns la un acord privind prelungirea armistițiului.

Organizația Națiunilor Unite raportează că în campusurile sale umanitare au solicitat adăpost, până în prezent,  165.848 de refugiați palestinieni din Gaza.

 

UPDATE (2) sâmbătă, 26 iulie, 20.30

Suburbiile orașului Gaza Foto: Associated Press

Suburbiile orașului Gaza
Foto: Associated Press

Armistițiu între Israel și Hamas. Bilanțul noului război: peste 1.000 de morți și peste 6.000 de răniți

Un armistițiu de 12 ore a fost declarat în Fâșia Gaza, între armata israeliană și combatanții Hamas, fapt ce le-a permis civililor palestinieni din Șejaia, suburbie a orașului Gaza, să revină printre ruinele fostelor locuințe pentru a-și căuta dispăruții, răniții, obiectele de valoare lăsate în urmă.

Conform autorităților palestiniene locale citate de Euronews, cel puțin 85 de cadavre au fost extrase dintre dărâmături, ceea ce face ca bilanțul victimelor în rândul palestinienilor să depășească cifra 1.000, majoritatea acestora fiind civili necombatanți.

Conform Associated Press, numărul decedaților ar fi ceva mai mic, 985, însă cel al răniților depășește șase mii. 37 de soldați israelieni au pierit de la declanșarea invaziei terestre în Fâșia Gaza, în noaptea de joi, 17 iulie, spre vineri, 18 iulie. 3 civili au fost uciși de rachetele Hamas, respectiv doi evrei și un thailandez.

Armata israeliană a distrus peste 500 de locuințe în mod intenționat, iar alte sute au fost „victime colaterale”. Zeci de mii de palestinieni și-au părăsit în pripă locuințele, fugind din calea invadatorilor.

Ministrul iraelian al Apărării a anunțat că pregătește o intensificare semnificativă a amplorii operațiunilor din Fâșia Gaza, fiind așadar de așteptat ca numărul victimelor să crească exponențial în zilele următoare.

Majoritatea militarior israelieni s-au regrupat la granița teritoriului palestinian, dar, conform Euronews, tancuri israeliene continuă să patruleze în statul vecin în pofida armistițiului.

 

 

UPDATE luni, 21 iulie

Peste 120 de palestinieni și 13 militari israelieani au fost uciși la periferia orașului Gaza, duminică, în ziua cea mai sângeroasă a războiului care se desfășoară de la invadarea de către Israel a teritoriului palestinian.

Președintele palestinian, Mahmoud Abbas, a făcut apel la o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate ONU. În urma apelului, Iordania, membră a Consiliului, a formulat o cerere oficială, Consiliul s-a reunit, și-a exprimat „îngrijorarea” pentru numărul victimelor și a cerut încetarea imediată a ostilităților.

Șeful diplomației americane, John Kerry, va merge la Cairo luni și va încerca să găsească un “armistițiu imediat”, relatează AFP.

Și secretarul ONU Ban Ki-moon a început un turneu în regiune pentru a încerca să pună capăt conflictului care a ucis deja 476 de palestinieni de la începutul campaniei israeliene, la 8 iulie.

 

 

Știrea inițială (vineri, 18 iulie): Israelul a invadat Fâșia Gaza

Imagine: constructiondigital.com

Imagine: constructiondigital.com

Armata israeliană a lansat, în noaptea de joi spre vineri, o operațiune terestră în Fâșia Gaza, după zece zile de raiduri aeriene soldate cu mai mulți morți, mișcarea islamistă Hamas avertizând că Israelul va “plăti un preț greu” pentru această nouă escaladă, informează Mediafax.

Serviciile de urgență locale au anunțat că tirurile lansate de tancurile israeliene la Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, s-au soldat deja cu moartea a cinci palestinieni, dintre care un bebeluș în vârstă de cinci luni.

Un militar israelian a fost ucis în noaptea de joi spre vineri în nordul Fâșiei Gaza, a anunțat vineri armata israeliană, primul militar israelian ucis de când a fost lansată ofensiva terestră, joi seara, relatează AFP.

Ofensiva terestră israeliană va cauza “mai multă vărsare de sânge” și va complica eforturile pentru încetarea conflictului în Fâșia Gaza, a declarat președintele palestinian, Mahmoud Abbas, citat vineri de agenția oficială egipteană MENA.

Loading

Comments

comments