Înregistrarea unui meci Steaua – Dinamo la Festivalul de Film de la Berlin :)

Institutul Cultural Român anunță că la Festivalul Internațional de Film de la Berlin (a 64-a ediție) se vor proiecta o serie de producții românești.

Astfel, regizorul Corneliu Porumboiu va fi prezent cu filmul „Al doilea joc”, care va fi proiectat în zilele de 11, 13, 14 și 16 februarie, în patru cinematografe diferite.

Porumboiu joacă în acest film alături de tatăl său, care a fost arbitru de fotbal în timpul regimului Ceaușescu. Regizorul-actor comentează înregistrarea pe casetă video a unui meci dintre echipele Dinamo și Steaua. Pe măsură de meciul înaintează și riscă să fie oprit din cauza ninsorii, spectatorul este confruntat cu modul în care un arbitru imparțial a putut să supraviețuiască într-un stat guvernat de către un partid unic.

Alte producții românești prezente la Berlinala 2014 sunt „Pădurea e ca muntele, vezi?”, în regiea lui Christiane Schmidt și a lui Didier Guillain și „Le beau danger”, regia René Frölke (după două texte ale scriitorului Norman Manea).

Actrița Cosmina Stratan este nominalizată în cadrul Berlinale Shooting Star. Ajuns la a 17-a ediție, programul Shooting Stars este organizat de către European Film Promotion (EFP), în colaborare cu organizațiile membre ale EFP, printre care se numără și Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc. Shooting Stars are ca scop promovarea pe plan internațional a celor mai talentați tineri actori europeni, cărora le facilitează întâlnirea cu membri importanți ai industriei cinematografice (actori consacrați, regizori, producători de renume, directori de casting).

La Berlinale Talents participă: Elena Andreea Vasile, actriță; Adina Istrate, regizor; Gabriela Suciu, producător; Alexandru Bădeliță, producător. La acest program se înregistrează anual în jur de 4.000 de aplicații și 300 de participanți selecționați. Dintre experții Berlinale Talents, invitați din 2003 până astăzi să participe la sesiuni de training cu tinerele talente, se numără și nume precum Gael García Bernal, Juliette Binoche, Willem Dafoe, Julie Delpy, Charlotte Rampling, Keanu Reeves, Wim Wenders, Michael Werner sau Wong Kar-wai. Anul acesta, printre experți îi întâlnim și pe  Ada Solomon, Corneliu Porumboiu și Răzvan Rădulescu.

Berlinale Co-production Market, program al festivalului dedicat dezvoltării proiectelor cinematografice, va include și „6,9 pe scara Richter“, al lui Nae Caranfil, produs de Mobra Films România, pe lângă alte 19 producții din întreaga lume.

Juriul FIPRESCI al festivalului îl avea anul acesta ca membru și pe criticul de film Mihai Fulger, un important autor de articole și publicații cinematografice, coordonator de program al cinematografelor Eforie și Union și redactor la Arhiva Națională de Film.

Programul complet al festivalului la www.berlinale.de

Loading

Comments

comments