A încetat din viață Mihai Oroveanu, istoric de artă și fotograf

Mihai OroveanuIstoricul de artă și curatorul Mihai Oroveanu, directorul Muzeului Național de Artă Contemporană, a murit, au declarat sâmbătă, surse din Uniunea Artiștilor Plastici.

Istoric de artă și fotograf, Mihai Oroveanu, născut în 1946 la București, a studiat Istoria artei la Institutul de Arte Plastice din Capitală.

Bunicul lui a fost Ion Jalea, sculptor și membru al Academiei Române, senator în perioada interbelică.

Mihai Oroveanu a fost curator de expoziții la Oficiul Național pentru Documentare și Expoziții de Artă în perioada 1970 – 1980, iar ulterior a devenit fotograf profesionist.

A colaborat în mod constant cu revistele Arta și Secolul XX.

În 1990, a devenit director general al Oficiului Național pentru Documentare și Expoziții de Artă.

În 2001, prin hotărârea ministrului Culturii și Cultelor de la aceea vreme, prof. dr. Răzvan Theodorescu, a fost numit director general al Muzeului de Artă Contemporană.

În 2004 a avut un accident rutier, cu două zile înainte de deschiderea Muzeului Național de Artă Contemporană (MNAC), al cărui director a fost.

Potrivit criticii de specialitate, Mihai Oroveanu a fost un bun cunoscător al artei internaționale actuale, al mecanismelor ce guvernează scena artistică și piața globală a vizualului, al sistemului muzeistic și expozițional ce susține și promovează temele, valorile și cotele artiștilor actuali.

De-a lungul carierei sale a contribuit la organizarea unui număr important de expoziții și a editat mai multe volume de artă. A fost de asemenea membru al unor jurii naționale și internaționale în domeniul artei și al fotografiei.

Loading

Comments

comments