Încălzirea globală este vinovată de creșterea riscului de inundații

Accelerarea procesului de încălzire globală ar crește riscul de inundații la sfârșitul acestui secol pe 42% din suprafața terestră a planetei, în special în Asia și Africa, relevă un studiu publicat, duminică, de publicația britanică Nature Climate Change, transmite Kyodo.
Numărul persoanele expuse la riscul de inundații ar putea crește de la estimarea actuală de 5,6 milioane la 80 de milioane în 2100, dacă temperaturile cresc cu 3,5 grade Celsius în timpul perioadei, susține echipa de cercetători condusă de Yukiko Hirabayashi, de la Institutul de inovație în inginerie, al Universității din Tokyo.

Conform studiului, frecvența inundațiilor ar putea crește pe zone mari din Asia de Sud, Asia de Sud-Est, partea nord-estică a Eurasiei, Africa de Est și America de Sud. Se preconizează totodată că frecvența inundațiilor ar putea să scadă în anumite zone, pe 18% din suprafața pământului.

Cercetătorii și-au formulat prognozele pe baza analizării a 11 modele climatice existente și a folosirii propriului program conceput pentru prognozarea inundațiilor provocate de râuri.

Potrivit acestora, în cazul în care nu vor fi luate măsuri eficiente împotriva încălzirii globale, multe dintre cele mai mari 29 de râuri din lume ar putea produce inundații masive, cu o frecvență crescută de la o dată pe secol, în prezent, la fiecare 10 până la 50 de ani.

Cercetătorii au subliniat de asemenea necesitatea de a se lua în considerare riscurile de inundații în stabilirea obiectivelor pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seară.

Loading

Comments

comments