Inamicul public numărul unu al planetei… sunt doi frați. Cheltuiesc sute de milioane de dolari împotriva mediului

Charles și David Koch Foto: The Daily Beast / Reuters / Getty

Charles și David Koch
Foto: The Daily Beast / Reuters / Getty

Statele Unite sunt mult în urma altor națiuni dezvoltate din punctul de vedere al investițiilor de mediu. Totuși, administrația Obama a realizat unele progrese la acest capitol, în anii de când a preluat puterea de la republicanul conservator George Bush.

Anul acesta vor fi alegeri pentru Congresul SUA, parlamentele statale și posturile de guvernatori, iar doi frați miliardari vor să se asigure că vor prevala politicienii radicali de dreapta, care nu dau doi bani pe problemele de mediu. Conform The Daily Beast, frații Koch și aliați ai acestora din rândul avuților Americii vor să pună la bătaie 290 de milioane de dolari pentru susținerea campaniei candidaților republicani care vor promova o lege menită a pune capăt investițiilor de mediu.

Charles și David Koch organizează, chiar zilele acestea, un seminar în stațiunea de lux Laguna Beach, California, pentru a pregăti strategia de răspuns la campania inițiată de miliardarul liberal Tom Steyer, care s-a angajat să investească 100 de milioane de dolari într-o uriașă campanie publicitară menită a face din modificările climatice o temă prioritară a campaniei electorale.

În cursul unui seminar similar, organizat de frații Koch în luna ianuarie, s-au angajat 170 de milioane de dolari, așa că ținta de 290 de milioane de dolari este realistă, consideră publicația americană. Între proiectele de campanie ce vor fi susținute cu acești bani se numără și „Libre Initiative”, menit să atragă voturile hispanicilor, îndeobște votanți ai democraților, cu un mesaj de liberalizare a pieței și de micșorare a cheltuielilor publice, prin restrângerea aparatului guvernamental.

În anul 2012, frații Koch au strâns mai mult de 400 de milioane de dolari pentru susținerea campaniei candidatului republican la alegerile prezidențiale, afaceristul Mitt Romney. Investiția nu a avut atunci succesul scontat, dar, după o serie de alte nereușite la nivel statal, în lupta împotriva ecologiștilor, anul acesta, la finele lunii mai, frații Koch au reușit să blocheze, pentru doi ani, o lege de protecție a mediului, în statul Ohio. Frații Koch au declinat, însă, invitația la o dezbatere publică pe tema modificărilor climatice lansată de oponentul Tom Steyer, arătând, prin purtătorul lor de cuvânt, că nu sunt experți în domeniu.

Averea fraților Koch este estimată de Forbes la peste 80 de miliarde de dolari.

Loading

Comments

comments