În 2014 Statele Unite vor deveni cel mai mare producător de petrol din lume

sisturi bituminoaseStatele Unite vor deveni anul viitor cel mai mare producător de petrol din lume, depășind Rusia, datorită exploatării șisturilor bituminoase, se arată într-un raport publicat vineri de Agenția Internațională a Energiei (AIE), transmite Reuters.

Prognoza AIE vine la doar o zi după datele publicate de Guvernul SUA, care arată că avansul semnificativ în producția de hidrocarburi a permis celui mai mare consumator de petrol din lume să-și reducă atât de drastic importurile încât și-a pierdut titlul în favoarea Chinei, care devine astfel cel mai mare importator de petrol pe plan mondial.

‘Cu o producție zilnică de peste 10 milioane de barili în ultimele două trimestre, cea mai ridicată în ultimele decenii, SUA vor deveni până în trimestrul doi din 2014 cel mai mare producător de energie care nu este membru OPEC (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol), depășind Rusia. Și acest lucru se va întâmpla fără a se ține cont de producția de biocombustibili și produsele de rafinare’, se arată în raportul AIE.

Majorarea producției SUA va permite ca furnizarea din partea statelor care nu sunt membre OPEC să crească cu o medie de 1,7 milioane de barili pe zi în 2014, ajungând la nivelul record de 1,9 milioane de barili în trimestrul doi, cel mai mare avans al producției din anii ’70, apreciază Agenția Internațională a Energiei.

Creșterea va compensa întreruperea producției OPEC și va opri avansul semnificativ al prețului țițeiului, care altfel ar depăși actualul nivel de 110 dolari pe baril.

Furnizarea de țiței din statele OPEC a scăzut sub 30 milioane barili pe zi, pentru prima dată în aproape doi ani, din cauza scăderii producției în Libia și Irak.

În iulie, Agenția Internațională a Energiei și-a revizuit în creștere estimările privind cererea mondială de petrol în 2013, până la 90,77 milioane barili pe zi, din cauza temperaturilor neobișnuit de scăzute care au fost înregistrate în al doilea trimestru în mai multe țări membre ale OECD.

Loading

Comments

comments