The Guardian publică un raport care avansează cifre liniștitoare legate de “valul” de imigranți care ar urma să sosească în Marea Britanie

Foto: Gabriel Petrescu / Select News

Foto: Gabriel Petrescu / Select News

Numărul de români și bulgari care vor sosi în Marea Britanie anul viitor ar putea ajunge la aproximativ 20.000 și nu 300.000 așa cum susțin unele estimări, potrivit unui raport al Migration Matters Trust, un grup pro-imigrație citat duminică The Guardian.

Atul Hatwal, directorul Migration Matters, afirmă că această estimare – mult mai mică decât estimările unor grupuri concurente ca MigrationWatch – se bazează pe analiza modelelor istorice de migrație în UE, pe factorii macro-economici ca impactul recesiunii asupra Marii Britanii și oportunitățile limitate de locuri de muncă în domenii cum ar fi munca manuală.

Hatwal notează că pretinsele cifre mult mai ridicate sunt nefondate și inflamatorii. “Credința noastră este că lobby-ul anti-imigrație a strigat +lupul+ de prea multe ori”, a remarcat el. “Ei pretind că până la 300.000 de noi imigranți vor sosi din România și Bulgaria pe parcursul anului 2014. De fapt, noi credem că cifra va atinge probabil în jur de 20.000”.

Miniștri britanici au refuzat până acum să indice o cifră asupra afluxului probabil, cu toate că săptămâna trecută, Biroul Național de Statistică a estimat că 37.000 de lucrători români și bulgari în plus au sosit în Marea Britanie din iunie anul trecut, născând speculații că cetățeni ai celor două țări se pregătesc deja să trăiască în Marea Britanie chiar înainte de ridicarea controalelor la frontieră în ziua de Anul Nou, amintește The Guardian.

Un purtător de cuvânt pentru Problemele de Migrație a declarat că cifrele îi includ pe românii și bulgarii care fac muncă sezonieră în Marea Britanie mai puțin de șase luni, spre deosebire de cifrele de migrație oficiale ale guvernului ce includ numai persoanele care migrează în Marea Britanie pentru cel puțin un an.

Potrivit lui Hatwal: “Ne apropiem rapid de un moment definitoriu în dezbaterea asupra imigrației în Regatul Unit. Organizații ca MigrationWatch și UKIP (Partidul Independenței Regatului Unit) au susținut în mod constant că aceste campanii ale lor anti-imigranți se bazează mai degrabă pe dovezi și nu prejudecăți”.

“Dacă vor sosi 300.000 de imigranți din România și Bulgaria, atunci se va dovedi că adversarii migrației sunt corecți. Dacă nu, atunci ei vor arăta că nu fac nimic mai mult decât să urmeze o agendă politică partizană și de dezbinare”, a adăugat el.

În prezent, românii și bulgarii pot munci în Marea Britanie numai pe baza unei vize obținute de un angajator, dacă sunt angajați pe cont propriu sau vin pe joburi sezoniere unde există deficit de forță de muncă. Controalele temporare impuse în 2007 când cele două țări au aderat la UE vor expira la miezul nopții de 31 decembrie, ceea ce înseamnă că locuitorii lor împreună, în total 29 de milioane, vor avea drepturi depline de a veni aici să muncească, amintește The Guardian.

Loading

Comments

comments