Un grup de experți elimină ipoteza otrăvirii lui Pablo Neruda

Pablo_Neruda_(1966)Un grup de experți a eliminat vineri ipoteza otrăvirii poetului chilian Pablo Neruda, câștigător al Premiului Nobel pentru Literatură, arătând că testele medico-legale au confirmat că un cancer al prostatei a fost cauza morții.

‘Nu am găsit elemente chimice semnificative care să poată fi legate de moartea lui Pablo Neruda’, a spus Patricio Bustos, director al Serviciului medico-legal al statului Chile, citat de AFP. El a făcut publice concluziile analizei biochimice a eșantioanelor osoase ale poetului, mort în 1973, la câteva zile după lovitura de stat.

‘Diferite tehnici complementare au confirmat prezența metastazelor în segmente ale scheletului, care corespund bolii de care se trata Pablo Neruda’, a precizat el la o conferință de presă. Analizele realizate la universități spaniole și americane ‘nu au permis descoperirea unor cauze nenaturale în moartea lui Pablo Neruda’, a adăugat expertul.

Ancheta a urmărit să afle dacă Pablo Neruda a murit de cancer la prostată pe 23 septembrie 1973, cum scrie în certificatul de deces, sau după o misterioasă injecție făcută înainte de plecarea sa în Mexic, unde intenționa să se exileze pentru a conduce mișcarea împotriva lui Pinochet, cum afirmă șoferul poetului din acea perioadă, Manuel Araya.

După o lungă bătălie judiciară, rămășițele pământești ale lui Neruda au fost exhumate în luna aprilie de la Isla Negra (zonă de coastă în centrul statului Chile), unde locuia poetul și unde a fost înmormântat.

Potrivit versiunii oficiale a regimului militar, Pablo Neruda a murit de cancer la prostată pe 23 septembrie 1973, la 12 zile după puciul generalului Pinochet împotriva președintelui socialist Salvador Allende, bun prieten al scriitorului.

Loading

Comments

comments