Germania, acuzată de tăinuirea a 1.500 opere de artă în valoare de un miliard de euro, confiscate de naziști

Paul Rosenberg, la New York, în 1941, cu un tablou de Matisse pe care a reușit să-l expedieze din Paris înainte de invazia naziștilor Foto: The New York Times

Paul Rosenberg, la New York, în 1941, cu un tablou de Matisse pe care a reușit să-l expedieze din Paris înainte de invazia naziștilor
Foto: The New York Times

O colecție de aproximativ 1.500 de opere de artă, în mare parte tablouri, inclusiv lucrări realizate de Henri Matisse, Pablo Picasso și Marc Chagall, confiscate de naziști înainte de cel de-al Doilea Război Mondial și în timpul acestuia, a fost descoperită la München, informează BBC.

Descoperirea a fost făcută  cu doi ani și jumătate de an în urmă, iar Anne Weber, fondator și co-președinte al Comisiei europene pentru Artă Furată  acuză Germania de tăinuirea operelor de artă. „Trebuie să întrebăm de ce nu s-a publicat o listă a operelor descoperite, astfel încât familiile supraviețuitoare, care le caută de 75 de ani, să afle despre ele și să le fie returnate”, spune Webber.

Valoarea lucrărilor este estimată la circa un miliard de euro.

Potrivit revistei Focus, citată de Mediafax, operele de artă au fost descoperite întâmplător la începutul anului 2011, când autoritățile fiscale au percheziționat domiciliul lui Cornelius Gurlitt, fiul unui comerciant cu obiecte de artă din München, suspectat de evaziune fiscală.

Cele 1.500 de lucrări de artă, care dispăruseră în timpul regimului nazist, erau depozitate în camere întunecate, iar Cornelius Gurlitt punea în vânzare anumite tablouri din colecție când avea nevoie de bani.

Naziștii au interzis arta modernă, considerând-o “degenerată”, deoarece era opera artiștilor evrei și, prin urmare, de factură neariană.

Operele recuperate se află, în prezent, într-un depozit securizat din München.

Unul dintre tablouri, ce reprezintă portretul unei femei, realizat de Matisse, ar fi aparținut lui Paul Rosenberg, bunicul prezentatoarei franceze de televiziune Anne Sinclair. Rosenberg, un colecționar de artă care i-a reprezentat pe Pablo Picasso și Henri Matisse, a fost constrâns să își abandoneze o parte din colecția de artă când a fugit din Germania – mai întâi, la Paris și, de aici, la New York. Conform The New York Times, familia Rosenberg a păstrat documente care atestă proprietatea fiecăreia dintre operele de artă furate de naziști.

Conform Muzeului Holocaustului din Statele Unite ale Americii, naziștii și-ar fi însușit în jur de 16.000 de opere de artă, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Conform The New York Times, cifra ar fi, de fapt, mult mai mare, cu peste 100.000 de opere de artă furate, valorând peste 10 milioarde de euro, încă așteptând să fie redescoperite.

Loading

Comments

comments