Gabriel Resources nu se mulțumește cu despăgubiri. Canadienii amenință cu denigrarea României

Beny Steinmetz, Thomas Kaplan și John Paulson, cei trei miliardari care se află in spatele companiei Gabriel Resources.

Beny Steinmetz, Thomas Kaplan și John Paulson, cei trei miliardari care se află in spatele companiei Gabriel Resources.

UPDATE

Directorul general de la Gabriel Resources, Jonathan Henry, arată într-o precizare transmisă miercuri seară AGERPRES că declarațiile sale apărute în cursul acestei zile în publicația The Globe and Mail au fost citate greșit și corectate de publicația menționată (La ora transmiterii acestui update pe site-ul theglobeandmail.com modificarea nu era făcută).

‘Ca o clarificare a declarațiilor publicate în numele meu în presa internațională, doresc să subliniez că nu am declarat niciodată cele citate în forma respectivă și că declarațiile mele au fost citate greșit. Între timp, declarațiile au fost corectate de către publicația The Globe and Mail. Am cel mai profund respect pentru România, pentru cetățenii săi, pentru Guvernul României și pentru Parlament. Doar românii și România vor decide ce este în interesul țării. Deși este firesc pentru orice companie să facă ceea ce este necesar pentru a-și proteja interesele – și nici Gabriel Resources nu face excepție – vom lua act de orice decizie luată de Guvern sau de Parlamentul României. Compania va furniza toate informațiile necesare astfel încât oamenii să poată lua o decizie în deplină cunoștință de cauză. Decizia finală va aparține, fără discuție, Guvernului și Parlamentului României și, în ultima instanță, cetățenilor României’, precizează Jonathan Henry.

 

 

Directorul general de la Gabriel Resources, Jonathan Henry, a declarat, miercuri, că firma canadiană va da în judecată România, cerând miliarde de dolari, în cazul în care, săptămâna viitoare, Parlamentul va adopta o lege care va pune capăt proiectului minier de la Roșia Montană, cel mai mare proiect minier de exploatare a aurului din Europa, relatează theglobeandmail.com.

“În cazul în care Camera Deputaților respinge proiectul, vom transmite o notificare formală referitoare la intenția de a iniția o acțiune în instanță pentru multiple încălcări ale tratatelor internaționale privind investițiile, în valoare de până la patru miliarde de dolari”, a declarat Jonathan Henry.

‘”Avem un caz solid și vom face în așa fel încât eforturile României de a atrage investiții străine să aibă de suferit”, a adăugat directorul Gabriel Resources.

Premierul Victor Ponta a anunțat, luni, că proiectul referitor la Roșia Montană va fi pus pe ordinea de zi a Senatului și respins, același parcurs urmând să fie și la Camera Deputaților. Declarațiile premierului au provocat o cădere cu 53% a acțiunilor Gabriel Resources, care au închis ședința de tranzacționare de marți la valoarea de 65 de cenți canadieni, în condițiile în care, în 2011, se tranzacționau la opt dolari.

Jonathan Henry, un irlandez care s-a alăturat Gabriel Resources în urmă cu trei ani, a mai spus că, în cazul în care va fi lansată o acțiune juridică împotriva Guvernului român, ia în calcul să demisioneze.

“Eu sunt un director general care se ocupă de minerit, nu de procese”, a spus Jonathan Henry.

Într-o notă publicată miercuri dimineață, analistul Craig Johnston al băncii Scotiabank, spune că respingerea proiectului Roșia Montană va avea un efect negativ deosebit de grav asupra României, care reflectă inabilitatea țării de a atrage investiții străine.

“Capital pentru investiții este din ce în ce mai puțin și din ce în ce mai greu de atras spre zona resurselor industriale și a mineritului” spune analistul. “În aceste condiții ne întrebăm ce viitor are România dacă nu reușește să aprecieze un proiect  de clasă mondială și care îndeplinește standardele Uniunii Europene” a mai spus Johnson.

Loading

Comments

comments