Funcționarii UE au intrat în grevă chiar în ziua summitului european

Majoritatea celor 3.000 de funcționari ai Consiliului Uniunii Europene erau în grevă joi, ziua summitului șefilor de stat și de guvern, pentru a protesta în legătură cu impactul social al tăierilor din bugetul comunitar, au indicat surse sindicale, relatează AFP.

”Greva este un semnal foarte puternic, deoarece este prima dată când o astfel de mișcare este organizată în ziua summitului”, a indicat Félix Géradon, purtător de cuvânt al Union syndicale, cel mai mare sindicat al funcției publice europene.

Ea nu va perturba totuși derularea summitului celor 27 de lideri, care trebuie să înceapă la sfârșitul după-amiezii, în clădirea Consiliului din Bruxelles. ”Nu vrem să blocăm construcția europeană”, a explicat Géradon.

Un responsabil al Consiliului a indicat, de asemenea, că nu se așteaptă ”perturbări notabile”, chiar dacă serviciile de acreditare a jurnaliștilor și restaurantele sunt afectate.

Potrivit estimărilor sindicale, aproape 90% din cei 3.000 de funcționari ai Consiliului, instituția care reprezintă statele membre ale UE, participau joi la grevă, începută miercuri și care ar urma să continue vineri, în a doua zi de summit. Aproximativ 5% din efective au fost chemate să asigure, împreună cu personalul negrevist, buna desfășurare a summitului, a indicat aceeași sursă.

De mai multe luni, sindicatele denunță ”reculul dialogului social” din cadrul Consiliului și ”logica pur contabilă a reducerilor de buget și personal”. Ei protestează astfel împotriva proiectului de a mări vârsta de pensionare de la 63 de ani la 67 de ani.

Greva intervine în condițiile în care joi s-a ajuns la un acord politic privind bugetul de 960 miliarde de euro al Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020, ce conține o reducere a anvelopei alocate funcției publice.

Salariile și avantajele celor circa 55.000 de funcționari europeni reprezintă un subiect constant de polemică de la debutul construcției UE.

Loading

Comments

comments