Franța îl extrădează pe magnatul kazah Muhtar Ablyazov

Un tribunal francez a decis ca magnatul și dizidentul kazah Muhtar Ablyazov să fie extrădat în Rusia sau în Ucraina pentru a răspunde acuzațiilor de fraudă, potrivit BBC News.

Alyazov este acuzat de furtul unui miliard de dolari din banca kazahă BTA, care are filiale în Rusia și în Ucraina. Magnatul kazah neagă acuzațiile, iar avocații acestuia au făcut recurs la această sentință. Alyazov consideră că acuzațiile sunt motivate politic și construite pentru a-l elimina ca rival al președintelui Kazahstanului Nursultan Nazarbayev. În sprijinul acestei opinii a lui Alyazov sunt acuzațiile de reducere la tăcere a mass mediei independente, de persecutare a oponenților politici și subordonarea poliției și a instanțelor judecătorești pentru păstrarea strânsă a puterii, acuzații lansate de militanții pentru drepturile omului la adresa președintelui kazah.

Decizia tribunalului francez din Aix-en-Provence a stârnit reacții virulente atât din partea avocaților apărării cât și din partea familiei magnatului. Soția magnatului kazah, Alma Șalabayeva, susține că extrădarea soțului ei înseamnă condamnarea acestuia la moarte. La rândul său, fiica mai mare a lui Alyazov, Madina, spune că această decizie face de rușine sistemul judiciar francez.

 

Autor: George SPIRIDON

Loading

Comments

comments