EXCLUSIV. Forfetare pentru forfait. Deputații și senatorii vor deconta „difuzarea de clipuri promoționale radio-tv”, „taxa pentru parcarea autoturismului la aeroportul cel mai apropiat de domiciliu”, „expedieri poștale simple și postmesager”.

This post is also available in: Engleză

Foarte grijulii cu cheltuielile „în interes de serviciu”, parlamentarii români au adoptat, în regim de urgență, hotărârea prin care modifică sistemul de acordare și cheltuire a sumelor forfetare. Hotărârea a fost adoptată imediat după modificarea Legii privind statutul deputaților și senatorilor, prin care aleșii și-au „imunizat” absențele de la lucrările Parlamentului, după cum a dezvăluit, în exclusivitate, Select News.

Prin noua hotărâre, parlamentarii au prevăzut noi facilități pentru activitatea în circumscripțiile electorale.

Iată câteva dintre acestea:

  1. Sumele forfetare prevăzute în acest scop nu au fost, aparent, majorate – adică, rămân tot la nivelul unei indemnizații și jumătate, lunar. Dar, s-a decis indexarea sau majorarea lor pe măsura indexării sau majorării indemnizațiilor și, totodată, acordarea sumelor forfetare și pe durata vacanțelor parlamentare!
  2. Au fost desființate plafoanele (individuale), ca procente din sumele forfetare, pentru următoarele categorii de cheltuieli: a) pentru carburanții și lubrifianții necesari transportului cu autoturismul (20% în vechiul normativ); b)pentru furnituri de birou și consumabile (15%); c) pentru cheltuieli de protocol (7%) și d) materiale de curățenie (4%). În total, 46%. A fost introdus un plafon global, de 50%, pentru toate aceste cheltuieli. În plus, s-a prevăzut că sumele necheltuite într-o lună se reportează pentru lunile următoare!
  3. S-a extins foarte mult aria cheltuielilor decontabile din sumele forfetare. În vechea hotărâre exista un articol cu o formularea relativ succintă. Cităm: „Art. 14. – În exercitarea mandatului, deputații și senatorii vor mai putea efectua din suma forfetară cheltuieli privind serviciile medicale la angajarea personalului din cadrul birourilor parlamentare, cheltuieli pentru multiplicare documente, anunțuri în mass-media, precum și pentru alte prestații similare”. În noua hotărâre au fost prevăzute nu mai puțin de 17 categorii de cheltuieli decontabile. Practic, e greu ca un parlamentar să își poată imagina ce NU poate face cu banii din sumele forfetare. Între altele, sunt decontabile „difuzarea de clipuri promoționale radio-tv”, „taxa pentru parcarea autoturismului la aeroportul cel mai apropiat de domiciliu”, „expedieri poștale simple și postmesager”.

Indemnizația unui parlamentar este de minim  4.200 de lei, dar poate depăși 5.000 de lei, în funcție de anumite criterii de ierarhizare (prezența în fruntea unei comisii implică un spor al indemnizației de bază). Privilegiile impresionante ale aleșilor au fost sintetizate, la începutul anului, de DIGI24. Iată că beneficiarii sunt nemulțumiți și găsesc noi căi de a-și îndulci cruda soartă.

Până la mijlocul acestui an, 15 parlamentari nu au avut nici măcar o singură intervenție în plen, în afara depunderii jurământului, iar 99 au avut o singură intervenție, a scris ziare.com. La polul opus, există și parlamentari harnici, cu peste 200 de intervenții fiecare.

Este limpede că avem o problemă și, că pentru mulți aleși, demnitatea cu care au fost investiți se onorează prin forfait – adică, prin neprezentare sau neparticipare. Dar, chiar și pentru aceștia, indemnizațiile și cheltuielile forfetare se achită cu sfințenie!

647 total views, 1 views today

Comments

comments