Financial Times: Vizita premierului Chinei în România – strategie de divizare a Uniunii Europene

Li Keqiang, premierul Chinei Foto: obiectiv.info

Li Keqiang, premierul Chinei
Foto: obiectiv.info

Vizita premierului chinez, Li Keqiang, la București, unde va participa la summit-ul liderilor din China și statele Europei Centrale și de Est, a creat îngrijorare la Bruxelles, fiind văzută, de unii, ca o strategie de divizare a Uniunii Europene în relația cu puterea asiatică.

“Această decizie are în mod cert aparența unei strategii «divide și cucerește», care pare calculată pentru a pune presiune pe Bruxelles într-o perioadă în care sunt în desfășurare mai multe dispute comerciale”, a declarat un diplomat european, sub protecția anonimatului, pentru Financial Times.

Li va efectua o vizită oficială în România și va participa la o întâlnire a liderilor China – Europa Centrală și de Est, la invitația premierului Victor Ponta, a anunțat, săptămâna aceasta, într-o conferință de presă Qin Guang, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing, citat de agenția Xinhua.

Vizita va avea loc în perioada 25-29 noiembrie, când premierul chinez are programată și o deplasare în Uzbekistan, unde va participa la o întâlnire a premierilor statelor membre ale Organizației pentru Cooperare de la Shanghai.

Forumul Economic și Comercial China – Europa Centrală și de Est va avea loc pe 26 noiembrie la Palatul Parlamentului, în București. La reuniune vor fi prezenți aproximativ 1.000 de reprezentanți ai sectorului privat, public și de stat din China, România, Bulgaria, Polonia, Ungaria, Slovacia, Cehia, Slovenia, Serbia, Muntenegru, Croația, Bosnia și Herțegovina, Estonia, Albania, Letonia, Lituania și Macedonia. Premierul Li va prezenta măsuri pentru promovarea cooperării Chinei cu țările din regiune și va discuta cu lideri din 16 state despre îmbunătățirea cooperării, potrivit reprezentantului ministerului chinez de Externe.

China și UE au anunțat, joi, că au convenit să încheie un acord bilateral de investiții, care să îmbunătățească accesul reciproc pe cele două piețe.

Înțelegerea a fost prezentată de președintele UE – Herman Van Rompuy, președintele Comisiei Europene – Jose Manuel Barroso și premierul chinez la finalul unui summit anual bilateral organizat la Beijing.

Liderii UE și ai Chinei s-au angajat, de asemenea, să crească schimburile comerciale de la 580 miliarde de dolari anul trecut la 1.000 de miliarde de dolari până în 2020.

Europa este cea mai mare piață de export a Chinei de nouă ani consecutiv, în timp ce China este pentru livrările externe ale UE a doua piață ca mărime, depășită doar de SUA. Investițiile bilaterale de ambele părți sunt însă reduse. Investițiile chineze în Europa aproape s-au dublat în fiecare din ultimii ani, dar reprezintă mai puțin de 1% din investițiile străine directe de 3.000 de miliarde de euro în UE. Investițiile UE în China reprezintă 2-4% din investițile totale de 4.200 de miliarde de euro realizate de europeni în afara spațiului comunitar, în funcție de includerea sau nu a Hong-Kongului. Investițiile către SUA reprezintă 30% din totalul investițiilor realizate de europeni în afara spațiului comunitar.

Relațiile China-UE au fost afectate în acest an de o serie de dispute privind comerțul bilateral, de la panouri solare la vin, telecomunicații și oțel. (Mediafax)

 

Loading

Comments

comments