EXCLUSIV. România nu și-a achitat, timp de 7 ani, contribuția anuală de nici 400 de franci pentru protecția victimelor războaielor!

Guvernul României s-a achitat, recent, de o obligație pecuniară anuală pe care o avem față de un organism internațional la care suntem afiliați, dar care nu a fost onorată timp de șapte ani, cu toate că suma în discuție este absolut insignifiantă.

Este vorba de un fond destinat acoperirii cheltuielilor administrative ale Comisiei internaționale de stabilire a faptelor, care  se ocupă cu protecția victimelor conflictelor armate globale.

Contribuția restantă a României, pentru perioada 2005 – 2012 se cifrează la 2.790,46 franci elvețieni (10 mii de lei). Aceasta înseamnă că am avut de achitat mai puțin de 400 de franci, anual, în baza unei Convenții pe care țara noastră a ratificat-o încă din anul 1990.

Situația a fost cu atât mai jenantă, cu cât România a fost angajată, în aceeași perioadă, în operațiuni militare desfășurate în zone de conflict din exteriorul țării, având un bilanț de peste 100 de victime (uciși și răniți) în rândul militarilor săi, care au putut beneficia de suportul Comisiei internaționale de stabilire a faptelor.

 

contributie victime conflicte armate jpg

Loading

Comments

comments