EUTANASIA DURERII. OMS pregătește o rezoluție despre eutanasia durerii

claudiu antal 1Notă: Paliația este Eutanasia Durerii. Adică, îngrijirea pacienților suferinzi de boli incurabile, aflați în stadiile terminale ale bolii și care, fără ajutor de specialitate, suferă foarte mult până la punctul final.

Pe agenda Consiliului Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății (Geneva, 25-27 ianuarie 2014) s-au aflat, pentru prima oară, discuții referitoare la o rezoluție de sine stătătoare privind îngrijirile paliative. Consiliul a analizat raportul detaliat legat de îngrijirile paliative prezentat de secretariatul OMS, în vederea adoptării unei rezoluții  oficiale pentru ”Dezvoltarea îngrijirilor paliative – componentă a tratamentului integrat în cadrul îngrijirii continue” la sesiunea din luna mai 2014 a Adunării Generale a OMS.

Rezoluția cere tărilor membre să adopte măsuri pentru integrarea îngrijirilor paliative în sistemele naționale de sănătate, pentru îmbunătățirea programelor de instruire a personalului necesar serviciilor de îngrijiri paliative si pentru asigurarea accesului tuturor pacienților la medicația necesară – inclusiv a medicației opioide pentru combaterea durerii.

De asemenea, rezoluția susține rolul Organizației Mondiale a Sănătății în acordarea asistenței tehnice țărilor membre pentru dezvoltarea și integrarea serviciilor de îngrijiri paliative.

Dr. Emmanuel Luyirika, membru in consiliul director al Alianței Mondiale pentru Ingrijire Paliativă (WPCA) și director executiv al Asociației Africane de Ingrijiri Paliative (APCA) s-a aderesat comitetului executiv al OMS, în pregătirea adoptării rezoluției:

Am primit cu deosebit interes raportul secretariatului OMS, care descrie corect locul esențial al îngrijirilor paliative în ansamblul serviciilor de sănătate pentru toate categoriile de boli. Raportul estimează că anual peste 40 milioane persoane din întreaga lume au nevoie de îngrijiri paliative. Majoritatea acestora sunt vîrstnici și peste 6% sunt copii. 80% dintre persoanele care au nevoie de îngrijiri paliative trăiesc în țările în curs de dezvoltare. Conform raportului, nevoia de îngrijire paliativă va fi în permanentă creștere în următoarele decenii.

Detalii suplimentare vor fi publicate în curînd în ”Atlasul Ingrijirilor Paliative la sfîrșitul vieții”, o publicație comună a OMS si WPCA.

Deși serviciile de îngrijiri paliative pot fi implementate cu costuri relativ reduse, în prezent doar 10% din nevoia de servicii este acoperită. Barierele în calea dezvoltării îngrijirilor paliative sunt bine cunoscute: acces limitat la medicamentele esențiale pentru înlăturarea durerii și a altor simptome; lipsa cunoștințelor și a educației la toate nivelurile a personalului medical; lipsa alocării de resurse pentru implementarea îngrijirilor paliative; lipsa politicilor care să asigure integrarea paliației în sistemele naționale de sănătate.

Comentînd asupra semnificației adoptării rezoluției privind îngrijirile paliative, Dr.Stephen Connor, consultant principal al WPCA și co-editoral viitorului Atlas Global al Ingrijirilor Paliative, declară: ”OMS afirmă că îngrijirile paliative sunt necesare tuturor persoanelor care suferă de boli transmisibile și netransmisibile, și cheamă tările membre să adopte politici adecvate, sisteme de educație la toate nivelurile, reglementări privind accesul la medicamentele esențiale și finanțare adecvată pentru îngrijirile paliative”.

 

Erată: În varianta inițială, în titlu au fost trecute inițialele ONU (Organizația Națiunilor Unite), în loc de OMS (Organizația Mondială a Sănătății).Ne cerem scuze pentru eroare!

 

„Eutanasia Durerii” este o campanie media voluntară Select News.

Donează 2% din impozitul pe venit organizației Hospice Casa Speranței!

Citește și:

Eutanasia durerii – editorial.

EUTANASIA DURERII 50.000 de români mor, anual, în chinuri, răpuși de boli incurabile. Ce facem pentru ei?

EUTANASIA DURERII Purgatoriul Stelei – arestarea, cancerul și nesimțirea de a trăi

EUTANASIA DURERII Povestea care merită un film de Oscar. Cristian Bonea – voluntarul bolnav incurabil

EUTANASIA DURERII. Adevăratul IronMan este un performer român cu suflet uriaș

EUTANASIA DURERII. Claudiu Antal, voluntar, 20 de ani: Orice ajutor oferit cuiva este un beneficiu mutual

Loading

Comments

comments