EUFAS: dependența de alcool și droguri costă UE 110 miliarde de euro, anual

Foto: Neil Moralee/Flickr

Foto: Neil Moralee/Flickr

Dependenta de droguri sau alcool are un impact devastator asupra indivizilor, familiei si economiei. Potrivit unui raport EUFAS (European Federation of Addiction Societies), citat de Castle Craig România, dependenta de droguri si alcool costă statele membre ale Uniunii Europene 110 miliarde de euro în fiecare an. Banii se cheltuie în sistemul de sănătate, se pierd în urma infracțiunilor rezultate în urma (ab)uzului de alcool și droguri și se cheltuie pentru a compensa/îndepărta consecințele infracțiunilor, se investesc în programe de prevenire și zile de concediu pentru angajații cu probleme.

„Din pacate, Romania sufera din cauza lipsei de intelegere a fenomenului dependentei. Una din cele mai comune prejudecati este aceea conform careia alcoolicii si dependentii de droguri nu au niciun viitor”, se arată în comunicatul Castle Craig.

Clinica scoțiană de dezintoxicare prezintă două materiale video, prin care încearcă contracararea acestor prejudecăți.

În primul dintre aceste materiale, Mark Abrami, terapeut specializat in dependenta la Spitalul Castle Craig, descrie aportul pozitiv pe care persoanele cu probleme de dependenta il pot avea in societate dupa recuperare. Abrami a suferit de alcoolism inainte de a se vindeca si a urma studii de specialitate in tratamentul dependentei in Scotia. El spune ca “dependenta creaza somaj”, in timp ce recuperarea duce la educatie, training si specializare profesionala.

Cel de-al doilea videoclip reprezinta marturia lui Louise C., o femeie de afaceri de succes din Scotia, care si-a asumat adevarul, intelegand ca dependenta este o boala fatala. A urmat tratament si de atunci, a castigat mai multe premii nationale pentru managementul propriului business de succes.

Cele două materiale pot fi accesate AICI.

„Ne dorim ca oamenii sa inteleaga ca dependenta nu este capat de drum, nu inseamna sfarsitul. Multe persoane isi distrug vietile din cauza abuzului de alcool sau droguri, dar multi din cei care urmeaza un program de recuperare in 12 Pasi capata o noua energie pe care o pot investi intelept”, spune Rupert Wolfe Murray, reprezentantul Castle Craig in Romania.

Loading

Comments

comments