EXCLUSIV. Eroare MONUMENTALĂ referitoare la România sub semnătura unui profesor de istorie al Academiei Navale a SUA

geostrategy-directPe site-ul Geostrategy-direct.com, dedicat celor pasionați de politicile externe contondente ale marilor puteri globale, este publicat, de acum două zile, un articol de sinteză intitulat „Romania is first ex-Soviet state to join U.S. on missile defense”. Adică, „România este primul stat ex-sovietic ce se alătură programului anti-rachetă american”.

Am trimis un email pe adresa de contact a site-ului, atrăgând atenția asupra erorii: România nu a fost niciodată țară sovietică. A fost un stat comunist până în decembrie 1989, dar și-a păstrat independența din anul 1877 încoace. Republica Moldova a fost anexată Uniunii Sovietice în urma celui de-al doilea Război Mondial, devenind stat independent în 1991.

În scurt timp am primit, în replică, un mail foarte scurt, de la adresa RJMorton@aol.com, care, fără prezentare sau introducere, spune atât: „Thanks much” – Mulțumesc mult.

Mulțumesc mult, mulțumesc mult, dar articolul tot așa a rămas pe site.

Așa că am decis să contactez direct autorul. Pe site scrie că „Miles Yu este profesor de istorie a Asiei de Est și de Istorie Militară la United States Naval Academy (Academia Navală a SUA – t.r.), din 1994 și până în prezent”. Mi-a venit greu să cred așa ceva – am început să intru la idei, gândindu-mă că site-ul „piratează” nume de personalități academice, pentru a-și spori prestanța.

yuL-am găsit pe domnul profesor Miles Yu pe site-ul Academiei Navale a SUA, i-am aflat adresa de email și i-am scris politicos, întrebându-l dacă domnia sa este, într-adevăr, autorul acelui articol.

Răspunsul a venit prompt: „Regret eroarea. Titlul meu nominaliza România ca stat ex-stalinist, dar cumva editorul a schimbat în ex-sovietic. Voi atrage atenția editorului asupra erorii”.

La ceva timp după acest răspuns, titlul articolului a fost modificat, dar nu în conformitate cu originalul, ci printr-un adagiu. „România este primul stat din blocul ex-sovietic ce se alătură programului anti-rachetă american”.

Nici această formulă nu este tocmai fericită. România a fost țară din fostul bloc comunist. Eventual, poate fi definită ca stat-satelit sovietic. Dar istoricii sunt, în genere, mai riguroși – nu forțează definițiile nici în articole de presă.

freepresersOricum, articolul a fost păstrat în forma originală pe alte site-uri, care l-au preluat imediat după apariție.

Loading

Comments

comments