Elevii de clasa a XII-a au rezultate mai bune la simularea de Bac decât cei de-a XI-a

Foto: infoo.ro

Foto: infoo.ro

Conform datelor centralizate de Ministerul Educației Naționale (MEN), elevii de clasa a XII-a au rezultate mai bune la simularea de Bacalaureat decât cei de-a XI-a.

Astfel, în cazul elevilor claselor a XII-a, note peste 5 la proba de Limba română au obținut 52,8%, în vreme ce doar 44,22% dintre elevii claselor au XI-a au obținut nota de trecere.

La Limba maternă procentele de promovabilitate sunt 67,78% (clasa a XII-a), respectiv 62,42% (clasa a XI-a), iar la la proba obligatorie a profilului  (Matematică sau Istorie) 53,92% (clasa a XII-a), respectiv 36,32% (clasa a XI-a).

Proba la alegere a profilului s-a dovedit a fi cea mai complicată pentru elevii claselor a XII-a (cei de a XI-a nu au susținut această probă), doar 42,51% obținând peste 5.

„Scopul organizării de către MEN a simulării probelor scrise de Bacalaureat, atât pentru clasa a XI-a, cât și pentru clasa a XII-a, este, pe de o parte, familiarizarea elevilor cu rigorile acestui tip de examen, iar pe de altă parte, de a ajuta elevii să conștientizeze nivelul de pregătire, înainte de Bacalaureat, și de a lua măsuri în consecință pentru îmbunătățirea rezultatului final. Noutățile pe care MEN le-a adus în acest an au fost (1) includerea elevilor de clasa a XI-a în cadrul simulării și (2) faptul că subiectele pentru probe au fost unice, la nivel național. Subiectele au fost diferențiate, în funcție de filieră, profil și specializare, și au fost realizate de către Centrul Național de Evaluare și Examinare, în conformitate cu modelele de examen publicate încă din luna noiembrie 2013 pe site-ul www.edu.ro.

Elevii clasei a XI-a nu au susținut proba la alegere, având în vedere că aria de acoperire disciplinară în clasa a XI-a nu este similară celei de clasa a XII-a. De asemenea, elevii clasei a XI-a au susținut proba la Istorie (proba obligatorie a profilului) în baza programei parcurse pentru clasa a XI-a, și nu a XII-a, așa cum se procedează în cadrul examenului național de Bacalaureat.

Rezultatele obținute la simulările naționale din anul școlar 2013-2014 nu vor fi trecute în catalog, dar sunt analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare”, se precizează într-un comunicat al MEN.

Loading

Comments

comments