Elev în Epoca „de aur”

elev in epoca de aurÎn perioada 1 noiembrie 2013 – 31 ianuarie 2014, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca organizează expoziția temporară ELEV ÎN EPOCA DE AUR, la sediul Bibliotecii Județene Octavian Goga, Calea Dorobanților, nr. 104.

Evenimentul este anunțat prin următorul comunicat de presă:

Sintagma „Epoca de aur” a fost folosită de culturnicii dictaturii ceaușiste pentru a-l flata pe un lider megaloman, care se credea mai presus de orice comparație. A fost o dureroasă ironie pentru o lungă perioadă de timp, plină de privațiuni și de îndoctrinare sistematică pe coordonatele unei gândiri reducționiste de sorginte nord-coreeană. Național-comunismul din ultima perioadă a lui Nicolae Ceaușescu a încercat să concilieze ambițiile de „patriot” ale dictatorului cu veleitățile sale de doctrinar marxist și de conducător cu vizibilitate planetară. În acest eșafodaj menit să edifice „omul nou”, himeră a tuturor regimurilor totalitare, școlii i-a revenit un rol fundamental în implementarea „educației comuniste” și în promovarea „societății socialiste multilateral dezvoltate”.

Expoziția încearcă să recreeze atmosfera unei instituții greu încercată în anii dictaturii ceaușiste, dar și să sugereze o atmosferă de îndoctrinare cotidiană a tânărului aflat pe băncile școlii și care a reușit să devină intelectualul de astăzi fără a fi suferit, aparent, mari traume sau fără a-și fi pierdut umanitatea și bucuria de a învăța și iubi cartea.

Expoziția este deschisă și poate fi vizitată de luni până vineri între orele 10 – 20.

 

Loading

Comments

comments