Edward Snowden despre cooperarea europenilor cu serviciile de informații americane (NSA) într-un nou interviu acordat cotidianului Der Spiegel

This post is also available in: Engleză

Țările occidentale, care s-au arătat indignate de spionajul practicat de Agenția Națională de Securitate a SUA (NSA), cooperează de fapt cu această agenție de mult timp, a explicat fostul consultant NSA Edward Snowden într-un interviu publicat duminică de cotidianul german Der Spiegel, informează AFP.

Agenții NSA “lucrează mână în mână cu germanii și cu agenți din marea parte a celorlalte state occidentale”, a susținut el într-un interviu realizat de expertul american în criptografie Jacob Appelbaum și de realizatoarea de documentare Laura Poitras.

Spre exemplu, în ceea ce privește colaborarea dintre NSA și serviciile de informații germane, Snowden a precizat că americanii le oferă germanilor “instrumentele de analiză” necesare pentru informațiile ce provin de regiuni precum Orientul Mijlociu.

Parteneriatul dintre NSA și celelalte țări este conceput în așa fel încât “să-i protejeze pe liderii politici de indignarea publică” dacă “modul în care aceștia încalcă dreptul la viață privată (al tuturor cetățenilor) este făcut public”.

Snowden este în continuare blocat, după două săptămâni, în zona de tranzit a aeroportului din Moscova și a solicitat azil politic în 21 de țări, fiind refuzat în marea majoritate a cazurilor. Trei țări latino-americane, Venezuela, Nicaragua și Bolivia s-au declarat gata să-l accepte. Există însă numeroase incertitudini cu privire la modul în care Snowden, urmărit pentru spionaj de către autoritățile americane, ar putea ajunge într-una din aceste țări.

Informațiile pe care el le-a făcut publice, cu privire la faptul că NSA spionează aliații europeni ai SUA, au fost primite cu indignare de liderii politici occidentali.

Loading

Comments

comments