EXCLUSIV. The Economist Intelligence Unit: România nu va intra în Schengen nici în 2014

This post is also available in: Engleză

Intitulată „Romania at a glance: 2013-17” (România dintr-o privire: 2013-2017), analiza The Economist Intelligence Unit (EIU) preconizează că, deși USL a câștigat alegerile generale cu o majoritate decisivă și se află într-o poziție confortabilă pentru a își urmări agenda de politici, „dezacorduri între partidele politice pot să apară din nou în prim plan, cu impact negativ asupra implementarii acestor politici. Opoziția făcută de președinte poate, de asemenea, bloca reformele USL”.

În analiza obținută, în exclusivitate, de Select News, EIU prevede, totodată, că opoziția unor state membre UE va bloca, în continuare (și în anul 2014), intrarea României în Schengen.

Prognoza de creștere economica a EIU indică o rată a creșterii PIB real în 2013 de 2.4%. Procentul este superior prognozei inițiale, dar limitat de recesiunea persistentă din zona Euro. Pe de altă parte, Guvernul va avea dificultăți în a reduce deficitul bugetar, pentru a atinge ținta de 2.1% din PIB în 2013, dacă nu ia măsuri nepopulare de tăiere a cheltuielii publice și de restructurare a întreprinderilor de stat, în ciuda creșterii economice din 2013 peste pragul prognozat inițial.

În continuare, creșterea economică va înregistra o rată anuală medie de puțin sub 4% în perioada 2014-2017. Deficitul contului curent este estimat la o rată medie de aproape 5%.

Deoarece prognoza EIU este revizuită lunar, schimbările survenite în cursul ultimei luni sunt evidențiate distinct, pentru a surprinde evoluțiile pozitive sau negative care pot avea un impact pe termen lung.

Puteți descărca versiunea completă a prognozei EIU de AICI.

Loading

Comments

comments