În România dreptul sindical e slăbit, relevă raportul Confederaţiei Sindicale Internaţionale

Protest sindical. Foto: Oana Pavelescu

Protest sindical. Foto: Oana Pavelescu

Confederaţia Sindicală Internaţională (CSI) a prezentat miercuri la Geneva, într-o acţiune care a coincis cu desfăşurarea în acelaşi oraş a conferinţei anuale a Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM), un raport care oferă date despre situaţia sindicală din 87 de ţări, informează miercuri agenţia EFE.

Prima informaţie relevantă este că, în pofida instrumentelor legale internaţionale care protejează şi promovează libertatea sindicală şi dreptul la negociere colectivă, sindicatele sunt expuse încălcărilor grave a drepturilor lor. În 18 ţări, sindicaliştii au fost victimele unor atacuri violente din cauza activităţilor lor, în state precum Columbia, unde 18 membri sindicali au fost asasinaţi în 2012 şi alţi 4 în anul în curs; în timp ce în Sierra Leona – un alt caz scos în evidenţă de CSI – poliţia a ucis în ianuarie doi muncitori care protestau, cerând condiţii mai bune de muncă la mina unde lucrau.

‘Acest drept a slăbit în ţări precum Portugalia, Grecia, România, Spania şi Italia’, unde reformele în domeniul muncii ‘au impus limite negocieriilor colective’ şi au avut ‘o repercusiune negativă asupra forţei sindicale’, relevă raportul. CSI aminteşte, în raportul pe anul acesta că, 40 la sută dintre angajaţi din două treimi ale ţărilor emergente muncesc în economia subterană. Organizaţia a constatat că în 28 de ţări există muncitori arestaţi pentru că aparţin unui sindicat sau pentru activităţi sindicale, menţionând cazul îngrijorător al Turciei, unde sunt arestaţi 91 de membri ai sindicatului KESK (Confederaţia Sindicatelor Angajaţilor Publici).

Potrivit datelor compilate de CSI, Guatemala ‘a devenit una din ţările cele mai periculoase din lume pentru sindicalişti’, subliniind că cel puţin ’53 de lideri şi reprezentanţi sindicali au fost asasinaţi’ din 2007. ‘S-a creat o cultură a fricii şi a violenţei, unde exercitarea drepturilor sindicale a devenit imposibilă’, notează raportul, potrivit căruia restricţionarea drepturilor sindicale este unul din factorii care a contribuit la adâncirea decalajului între venituri. Iar acest lucru a devenit o realitate în multe regiuni şi în majoritatea ţărilor.

Cauzele sunt, potrivit analiştilor CSI, extinderea comerţului internaţional, schimbările tehnologice, descentralizarea sectorului financiar, concurenţa fiscală şi reducerea contribuţiilor statului în domeniul protecţiei sociale. Totuşi o cauză majoră pentru adâncirea decalajului salarial şi creşterea situaţiilor de muncă precară sunt angajarea pe termen scurt şi subcontractarea. Raportul scoate în evidenţă şi impactul grav al crizei financiare asupra negocierii colective în întreaga Europă unde este favorizată negocierea la nivel de companie.

Printre cele mai grave cazuri sunt semnalate Swaziland – ultima monarhie absolută din Africa – unde sindicaliştii au devenit ţinta atacurilor pentru că au cerut alegeri democratice, şi Zimbabwe, unde poliţia intervine regulat în activităţile sindicale. Iar Iranul este denunţat pentru că a interzis sindicatelor să critice politicile economice oficiale.

Loading

Comments

comments