GALERIE VIDEO: Drama pasagerilor „Titanicului” sud-coreean scufundat în Marea Galbenă

Nava Sewol se scufunda Foto: captură video Youtube

Nava Sewol se scufunda
Foto: captură video Youtube

Tot mai multe elemente răscolitoare apar după scufundarea feribotului sud-coreean Sewol, în Marea Galbenă, largul coastelor sudice ale Peninsulei Coreene, în dimineața zilei de 16 aprilie 2014.

Feribotul avea la bord 476 de persoane, majoritatea (80%) liceeni din capitala Seoul, care se îndreptau spre insula Jeju (sau Cheju), unde ar fi urmat să petreacă un sejur de vis.

Peste 300 de persoane și-au pierdut viața ori sunt date dispărute. Conform Associated Press, până în prezent au fost recuperate peste 200 de corpuri, în principal din interiorul navei scufundate.

Căpitanul navei și alți 14 membri ai echipajului și-au salvat viața, părăsind nava înainte ca aceasta să intre în faza finală a scufundării, fiind reținuți de autorități și puși sub acuzare. Un fost căpitan al navei a declarat că a avertizat compania care operează feribotul asupra instabilității navei în condiții de supraîncărcare.

Părinți ai unora dintre elevii decedați au furnizat presei înregistrări realizate de copiii lor, în interiorul navei, chiar înainte de scufundarea acesteia. Înregistrările arată cum tinerii trec de la starea de amuzament, de încredere că nu e vorba de ceva grav, ci de un incident pe seama căruia se poate glumi, la cea de ușoară nervozitate, urmată de panică și, în cele din urmă, de teroare.

Înregistrările arată și că pasagerii cu fost avizați, în repetate rânduri, să nu se miște de la locurile lor, deși nava se înclina periculos și menținerea poziției devenise aproape imposibilă. Ultimul mesaj dat de la puntea de comandă către pasageri a fost la ora 9:08, când s-a recomandat purtarea vestelor de salvare și imobilitatea. Cu opt minute mai înainte, un membru al echipajului informase controlorii de trafic că nava nu se mai deplasa și că se înclinase pe o parte. Căpitanul a dat ordinul de evacuare după mai bine de o jumătate de oră, motivându-și decizia prin îngrijorarea față de soarta pasagerilor care ar fi ajuns în apele reci ale mării, înainte de sosirea ajutoarelor.

„Chiar am să mor?” se întreba un elev, la ora 8:53, cu două minute înainte ca un membru al echipajului să facă primul apel SOS.

„Unde sunt profesorii?”, „Ce face căpitanul?”, „Chiar ne vom scufunda?” – se întreabă alții.

„Trebuie să sfidăm gravitația. Parcă suntem în Titanic”, mai remarcă unul.

Apoi, când situația devenise critică: „Acum chiar sunt speriat!”; „Trebuie să ies de aici!”; „Trebuie să găsim o cale de supraviețuire!”; „Suntem terminați! Aș vrea să spun câteva cuvinte de adio”; „Mamă, te iubesc!”

 

Căpitanul navei Sewol abandonând nava cu sute de pasageri în ea

 

 

Pasageri salvați în ultimele momente

 

 

Un pasager încearcă să spargă un hublou când apa ajunge în dreptul acestuia

 

Video conținând imagini realizate în interiorul navei care se scufunda

 

Alt video din interiorul navei

Loading

Comments

comments