Dragostea și inima rănită au leacuri chimice

Imagine: cbc.ca

Imagine: cbc.ca

Poeții ar avea câte ceva de obiectat, însă dragostea are și o riguroasă definiție științifică: fenomen neurobiologic, cu trei manifestări –atracție, dorință și atașament- care concură pentru creșterea capacității reproducătoare și a succesului parental.

Fiecare dintre cele trei manifestări ale dragostei este generată de procese chimice din creierul uman, care pot fi potențate sau, dimpotrivă, regresate sau chiar stopate. Cu alte cuvinte, dragostea și inima rănită au leacuri chimice, fiind doar o chestiune de timp și de reglare a unor considerente etice până la momentul în care vom avea la dispoziție pilula de … de-iubit.

De pildă, în cazul atracției și dorinței, cei care le experimentează devin preocupați, până la obsesie, de diverse detalii de fizionomie sau de comportament ale persoanei iubite. Sunt manifestări care seamănă cu simptomele tulburării obsesiv compulsive. Donatella Marazziti, de la Universitatea din Pisa a comparat funcționarea creierului a 20 de îndrăgostiți cu funcționarea creierului a 20 de pacienți suferinzi de tulburare obsesiv compulsivă, scrie New Sctientist. Cercetătoarea italiană a descoperit, astfel, că, în creierul persoanelor din ambele grupuri, era foarte scăzut nivelul unei proteine transportoare a serotoninei. Serotonina este un hormon de care depinde dispoziția noastră, dereglarea circuitului său ducând la depresie și tulburări obsesiv-compulsive. Testele au determinat că, după un an de la începutul relației, nivelul serotoninei revine la nivel normal, iar preocupările obsesive față de persoana iubită dispar treptat. Medicamentele antidepresive care stimulează secreția de serotonină ajută persoanele cu tulburare obsesiv compulsivă și se consideră că i-ar putea ajuta și pe îndrăgostiții ale căror sentimente nu sunt împărtășite.

Există leacuri chimice și pentru atașamentele de lungă durată. De pildă, cu ajutorul unor inhibitori ai dopaminei sau oxitocinei, Larry Young de la Universitatea Emory din Atlanta (SUA), a reușit să îi transforme în poligami pe șoarecii de câmp, renumiți pentru faptul că formează cupluri care rămân împreună toată viața. Iar blocarea factorului de eliberare a corticotropinei (CRF), un hormon care reglează stresul, are ca efect dispariția stării depresive a șoarecilor de câmp care își pierd partenerii. Blocarea CRF i-ar putea ajuta pe cei care se confruntă cu o depresie severă cauzată de dispariția unei persoane dragi.

Loading

Comments

comments