Document în presă: Rusia vrea să anexeze jumătate din Ucraina

Vladimir Putin, președintele Rusiei Foto: reportervirtual.ro

Vladimir Putin, președintele Rusiei
Foto: reportervirtual.ro

Conform unui document prezentat de presa din Ucraina și preluat de Adevărul, Consiliul Național de Securitate al Rusiei a pus la cale un plan de ocupare armată și anexare a unei jumătăți din teritoriul Ucrainei, reprezentând regiunile de Sud și Sud-Est (populate majoritar sau în procent semnificativ de etnici ruși), inclusiv capitala Kiev „oraș-erou”.

Documentul include șase puncte. Autorii menționează din start că Rusia nu poate sta și privi la „strădaniile a milioane de compatrioți și respectiv trebuie să ia măsuri pentru a asigura siguranța cetățenilor ruși și realizarea intereselor de stat ale Rusiei”. Documentul prevede că „numai intrarea deplină a teritoriilor rusești din Ucraina și anume a Crimeei, regiunilor Lugansk, Donețk, Zaporojie, Dnepropetrovsk, Cernigov, Sumî, Harkov, Kiev, Herson, Nikolaev și Odesa în componența Rusiei poate garanta pacea, securitatea și prosperitatea populației lor, precum și protecția sigură a intereselor Rusiei”.

„Asigurarea punerii în aplicare a acestei sarcini este posibilă doar luînd sub control capitala Ucrainei, orașul-erou Kiev. Analiza evenimentelor din 1994 (trădarea lui Kucima), 2004 ( așa-numita Revoluție Portocalie ) și 2013 (revolta din Kiev) indică faptul că o garanție de încredere a unui asemenea control poate fi obținută numai prin utilizarea forțelor armate, a organelor de drept și serviciilor speciale a Federației Ruse”, se mai spune în document.

„Destabilizarea situației de la Kiev ar trebui să-l determine pe Ianukovici să dizolve Rada Supremă și să rămână astfel unica autoritate legitimă în Ucraina. În această situație, adresarea lui Ianukovici către conducerea Rusiei va oferi fundamentarea juridică a participării noastre la stabilizarea situației din Ucraina și va limita posibilă reacție negativă a SUA și altor țări occidentale. Analiza posibilităților noastre în Europa, ne permite să prezicem o reacție destul de apatică a celor mai importante țări europene în astfel de circumstanțe”, se mai menționează în document.

Planul prevedea atacul „huliganilor fasciști” asupra ambasadei Poloniei, țărilor baltice, reprezentanța Comisiei Europene, NATO și reședințele ambasadorilor. „Trebuie asigurată neutralizarea celor mai proeminenți membri ai opoziției banderoviste; întreaga lume, inclusiv Kievul, ar trebui să vadă adevărata față a fascismului ucrainean”.

Loading

Comments

comments