Dance a playful body – exercițiul de sinceritate al actorului István Téglás

Istvan Teglas Foto: Ana Maria Moldovan

Istvan Teglas
Foto: Ana Maria Moldovan

Începând cu anul 2006, teatrul-dans a căpătat o nouă însemnătate o dată cu nașterea spectacolului Dance a playful body creat de coregrafa Andreea Novac împreună cu actorul Istvan Teglas, care nu se folosește de nici un mijloc artistic pentru a da culoare performanței scenice, ci doar de expresia corporală, pentru a induce și distruge stări ale lumilor prin care trece sufletul său. Un spectacol scurt și intens despre trup și suflet.

Spectacolul Dance a playful body va avea loc joi, 27 februarie, 19:30 la Centrul Național al Dansului București, situat în Bulevardul Mărășești nr 80-82.

Dance a playful body, o producție a Centrului de Cultură „George Apostu” din Bacău, prin Swiss Cultural Programme Romania, poate fi considerat un spectacol „clasic”, fiindcă premiera sa a avut loc în luna octombrie 2008.

În viziunea actorului István Téglás, acest show este un exercițiu de sinceritate, pe care îl va juca atât timp cât îl va simți autentic și valabil.

“Spectacolul Dance a playful body este în același timp despre un trup căzut, rănit, aruncat, inert, fantasmatic, fragil, furios, dezorientat. Un trup care își caută (naiv, am spune) propriile viscere (scena vomei provocate), își cercetează (cu mirată candoare) secrețiile, se confruntă cu spațiul (cu podeaua pare chiar să se ia la trântă), își descoperă elasticitatea (stranie într-un fel). Totodată se ascunde și se exhibă. Dispare după o saltea sau se arată gol în posturi narcisiace. E un trup care are nevoie de percepția/afecțiunea unor spectatori. Ei îi dau oarecum forma/ființa. Dar dincolo de acest joc al abstracțiilor e totuși vorba de un trup care are un ireductibil al său. Privirea de câine bătut, cu ochii umeziți, pierdută și întrebătoare, pe care o are la un moment dat (într-o clipă de reumanizare) István Téglás presupune o carne cu personalitate. Ne întoarcem astfel la pomenita ambivalență a corporalității: sarx și soma. Uneori teologia și coregrafia converg. Precum spiritul și trupul.” (Cătălin Bogdan, ArtAct Magazine)

Andreea Novac l-a provocat pe Istvan Teglas să meargă spre o zonă destul de puțin experimentată la noi: cea a dansului care apelează la experiența și tehnica actorului, și cea a teatrului ce poate fi încifrat în limbajul dansului. Într-un interviu, Istvan Teglas îmi povestea că nu știe „dacă este actor, sau dansator“. Probabil că o parte din răspuns este prelungită în acest spectacol, încadrat la categoria dans contemporan, despre care David Esrig povestea că atunci când l-a văzut a fost impresionat de „prezența puternică a actorului“.

Dance a Playful Body este un spectacol de dans, în aceeași măsură în care este și un exercițiu de actorie, fixat și clar articulat prin limbajul corporal.” (Cristiana Gavrilă, Revista Teatrul Azi)

Loading

Comments

comments