Curtea Constituțională protejează averile teroriștilor și proxeneților

zegrean ccr

Augustin Zegrean, președinte CCR
Foto: ziuaveche.ro

Plenul Curții Constituționale (CC) a stabilit, miercuri, cu majoritate de voturi, că măsura confiscării extinse nu se aplică bunurilor dobândite înainte de intrarea în vigoare a Legii numărul 63 din 17 aprilie 2012 pentru modificarea și completarea Codului penal al României, informează Mediafax.

Decizia este definitivă și general obligatorie. Ea urmează să se comunice celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului și Tribunalului Timiș.

Președintele Traian Băsescu a promulgat, în 17 aprilie 2012, Legea pentru modificarea și completarea Codului penal și a Legii numărul 286/2009 privind Codul penal, referitoare la confiscarea produselor, instrumentelor și altor bunuri aflate în legătură cu criminalitatea.

Legea prevede că se supun confiscării mai multe bunuri în cazul în care persoana care le deține a fost condamnată pentru comiterea anumitor infracțiuni și dacă fapta este susceptibilă să îi procure un folos material, iar pedeapsa prevăzută de lege este închisoarea de cinci ani sau mai mare.

Infracțiunile sunt cele de proxenetism, trafic de droguri și precursori, trafic de persoane, la regimul de frontieră de stat, de spălare de bani, a legislației privind prevenirea și combaterea terorismului, inițiere sau constituire a unui grup infracțional organizat.

Alte infracțiuni sunt: nerespectarea regimului armelor și munițiilor, materialelor nucleare sau alte materiale radioactive, falsificarea de monedă, divulgarea secretului economic, concurență neloială, deturnare de fonduri, nerespectarea dispozițiilor privind importul de deșeuri și reziduuri, organizarea și exploatarea jocurilor de noroc, corupție, evaziune fiscală, regimul vamal, bancrută frauduloasă, prin intermediul sistemelor informatice și mijloacelor de plată electronice, traficul de organe.

Loading

Comments

comments