EXCLUSIV. Cum poate ajunge Edward Snowden în America Latină

This post is also available in: Engleză

Acum, după ce Venezuela, Nicaragua și Bolivia au anunțat că îi vor acorda azil, informaticianului Edward Snowden, sursa informațiilor legate de scandalul de interceptare globală a comunicațiilor „PRISM”, îi mai rămâne „doar” să ajungă din zona de tranzit a Aeroportului Șeremetievo din Moscova, undeva în America Latină.

Deocamdată, Snowden nu are un document oficial de călătorie. Pașaportul său american a fost revocat de Statele Unite și nu mai sunt valabile nici documente de călătorie eliberate de Ambasada Ecuadorului din Londra, cu care Snowden a călătorit la Hong Kong și, de aici, la Moscova.

Un oficial din cadrul Ministerului de Externe al României, care a preferat să nu își decline identitatea, a precizat, pentru Select News, că situația lui Snowden nu e așa de complicată precum pare. „Tot ce trebuie făcut este ca Ambasada din Moscova a uneia dintre cele trei țări latinoamericane să îi elibereze lui Snowden un pașaport, de preferință unul diplomatic, ca să nu aibă chiar niciunfel de probleme. Pentru asta, este necesar ca ambasada respectivă să dispună de o unitate mobilă de culegere a datelor personale (fotografie, amprente etc). Un diplomat al țării respective se poate deplasa, nestingherit, în zona de tranzit a aeroportului, se poate întâlni cu Snowden și poate întocmi toate formalitățile”, spune oficialul.

 

Citește și

Două state latinoamericane îi oferă azil politic lui Edward Snowden

Loading

Comments

comments