Cum își bate joc Ministerul Educației de cadrele didactice

Foto: romaniatv.net

Foto: romaniatv.net

Dincolo de salariile de mizerie, cadrele didactice sunt obligate să suporte umilințe uimitoare din partea factorilor de decizie din Ministerul Educației Naționale.

Umilințele sunt de mai multe tipuri și ne vom referi, în continuare, la câteva dintre acestea. Observăm că metehnele nu sunt de azi – de ieri, ci „antice”, chiar dacă au leacuri simple, banale. Leacurile, însă, nu se aplică, fiindcă nicio guvernare nu dorește acest lucru, indiferent de cât de aberante, de injuste sunt metehnele și efectele acestora. Efecte care, în unele cazuri, se răsfrâng și asupra elevilor și părinților acestora, după cum veți vedea.

1. Copiii majori ai unor cadre didactice pot beneficia de scutirea taxei de ÎNSCRIERE la admiterea în învățământul superior de stat, însă cadrele didactice sunt obligate să achite taxa (care variază de la o universitate de stat la alta și de la o facultate la alta, ajungând și la peste 300 de lei), dacă vor să se înscrie la o universitate de stat (facultate sau masterat), chiar dacă e vorba de o specializare într-o ramură didactică!

2. În cazul detașării la o altă unitate școlară, inclusiv ÎN INTERESUL ÎNVĂȚĂMÂNTULUI, cadrele didactice trebuie să prezinte la inspectoratele școlare un dosar cu copii LEGALIZATE ale mai multor documente (diplome, foi matricole etc). Același dosar se (re)întocmește anual, chiar dacă respectivul cadru didactic rămâne detașat la ACEEAȘI UNITATE. Un dosar poate conține și 20-30 de pagini, depinzând de vechimea în  Învățământ, de cursurile/specializările urmate. Tarifele notariale variază, dar unele notariate solicită și 10 lei / pagină legalizată. Asta poate însemna 200 – 300 de lei / dosar. O birocrație tâmpă, menită a îngroșa conturile notarilor publici și ale statului, pe seama unor oameni având venituri cu mult sub medie! Trebuie să țineți cont de faptul că, anual, sute de mii de cadre didactice urmează procedura detașării în interesul învățământului. O socoteală simplă ne arată că este vorba de o afacere de zeci de milioane de lei. Mai observăm că legalizările nu sunt necesare doar pentru dosarele de detașare, ci sunt solicitate și cu alte prilejuri – titularizări, grade didactice etc. În Învățământ, pentru orice specializare și avansare profesională care să îți aducă o bonificație salarială de 10-20 de lei se fac cereri, se întocmesc dosare, se urmează cursuri, se dau examene…

3. În continuare, angajările pe post se fac pe pile, iar opinia părinților nu contează în decizia de menținere pe post sau disponibilizare a unui cadru didactic. Aceasta conduce la situații aberante, ca cea pe care o cunoaștem direct, dar despre care nu avem permisiunea de a oferi detalii care să conducă la identificarea precisă a persoanelor implicate: un cadru didactic din Învățământul Primar, care a luat examenul de bacalaureat cu nota minimă, fără facultate, cu pilă la Inspectoratul Școlar, înlocuiește un cadru didactic cu nota 10 la Bac, cu 10 la Facultate, cu lucrări de specialitate publicate, beneficiind de susținerea TUTUROR părinților din clasă, care au încercat să se opună malversațiunii protestând (fără succes, evident) la Inspectorat. Cadrul didactic performant prigonit și-a găsit post la altă școală, unde directoarea a acceptat înființarea unei clase. În această clasă se vor înscrie aproape toți elevii de la școala unde s-a produs „rocada forțată” pe post.

Loading

Comments

comments