Cum ghicim personalitatea unui străin încă de la primul cuvânt rostit

Ilustrație: lighthouse8.com

Ilustrație: lighthouse8.com

Avem nevoie de numai câteva sutimi de secundă pentru a ne forma o părere despre personalitatea cuiva, arată un studiu publicat în jurnalul PLoS One și citat de NewScientist.

Vocea umană transmite semnale subtile despre sex, vârstă, starea de sănătate și trăsături de caracter. Un colectiv de cercetători de la Universitatea din Glasgow, condus de Phil McAleer, a încercat să determine cât de repede ne facem o impresie asupra personalității cuiva, bazându-ne doar pe vocea respectivei persoane. Pentru aceasta, au fost înregistrate vocile a 64 de persoane, în timp ce citeau același text. Din înregistrare a fost extras cuvântul de salut „Hello!”. În baza acestuia (adică, în baza unei înregistrări audio cu durata de doar 390 de milisecunde), alte 320 de persoane au fost rugate să noteze de la 1 la 9 vocile auzite în funcție de 10 trăsături distincte de personalitate, incluzând gradul de încredere inspirat, autoritatea și atractivitatea.

Fără a avea pretenția că judecățile astfel formulate sunt corecte, studiul relevă că toți facem aceste judecăți și o facem foarte rapid. Mai mult, aceste judecăți concordă, într-un grad foarte mare.  Pe o scală de la 0 la 1, unde 0 reprezintă dezacordul total și 1 acordul total, scorul mediu în cazul celor 320 de participanți la studiu a fost de 0,92 pentru toate cele 10 trăsături de personalitate! Cu alte cuvinte, majoritatea covârșitoare a oamenilor vor da același scor de personalitate unei anume voci.

Cum inflexiunile vocii sunt controlabile cu antrenament, este posibil să schimbăm și astfel felul în care suntem percepuți de cei din jur, nu doar prin îmbrăcăminte, cosmetică, operații estetice etc. Acest lucru este cunoscut foarte bine de către politicieni. Foarte mulți (în special, politicienii americani și cei britanici) au făcut cursuri îndelungate pentru a-și impregna vocea cu acele inflexiuni care să inspire mai multă încredere și autoritate – principalele caracteristici ce atrag voturile.

Loading

Comments

comments