A fost demis comisarul-șef de poliție Cristian-Dan Pintea, adjunctul șefului Inspectoratului de Poliție Județean Cluj

Cristian-Dan Pintea, adjunctul șefului Inspectoratului de Poliție Județean Cluj Foto: evz.ro

Cristian-Dan Pintea, adjunctul șefului Inspectoratului de Poliție Județean Cluj
Foto: evz.ro

În timpul emisiunii „La ordinea zilei”, difuzată vineri, la Antena 3, după prezentarea rezultatului verificărilor Corpului de Control al Primului ministru la Inspectoratul de Poliție al Județului Cluj, de către jurnalistul Robert Veress, un purtător de cuvânt al Guvernului a anunțat demiterea comisarului-șef de poliție Cristian-Dan Pintea, adjunctul șefului Inspectoratului de Poliție Județean Cluj

 

Știrea inițială


Corpul de Control al Primului Ministru confirmă existența MAFIEI din Poliția Cluj, dar nu propune nicio măsură!

Guvernul României pune la dispoziția Presei un document prin care se auto-incriminează. Este un fapt cu totul și cu totul ieșit din comun.

Documentul prezintă rezultatul unor verificări ale Corpului de Control al Primului ministru la Inspectoratul de Poliție al Județului Cluj. S-au constatat fapte de o gravitate uluitoare. Lecturând documentul de 16 pagini te-ai aștepta ca, la final, să vezi și propuneri de sancțiuni pe măsura faptelor semnalate. Ei bine, se vorbește despre o singură persoană ce ar fi putut fi incriminată, iar în cazul acesteia faptele… „s-au prescris”!

Verificările Corpului de Control au fost generate de o campanie a presei centrale care a durat doi ani, în care a fost prezentat cazul unui agent de poliție corect, terminat de sistemul infect, putred, purulent. Agentul și-a sancționat un superior (în grad și funcție) contravenient, iar acesta, comițând infracțiunea de abuz în serviciu, a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a se răzbuna pe subaltern. Și a reușit, în cele din urmă. După ani de zile de bătălii juridice pe mai multe fronturi, pentru sancțiuni inventate sau excesive, agentul de poliție a cedat și și-a dat demisia. Superiorul,  comisarul-șef de poliție Cristian-Dan Pintea, adjunctul șefului Inspectoratului de Poliție Județean Clujcomisarul-șef de poliție Cristian-Dan Pintea, adjunctul șefului Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, este cel ale cărui fapte „s-au prescris”.

Cum spuneam, Pintea nu este, însă, singur în schema infracțională, tipic mafiotă, care l-a terminat pe agentul de poliție Sergiu Rareș Todea. Caracatița urcă până la conducerea Inspectoratului General de Poliție, care a respins toate petițiile angajatului ostracizat de mafia de la Cluj.

Controlul de acum ar fi putut fi un excelent prilej de lovire a mafiei. Diagnosticul este clar, probele clare. Însă, nu se întâmplă nimic! Sperăm să ne înșelăm și, în zilele următoare, să auzim de „sancțiuni fără precedent” dispuse ca urmare a prezentării acestui raport de control. Totuși, este extrem de suspect faptul că documentul nu conține niciun fel de propuneri de sancțiuni.

Prezentăm, în continuare, în integralitate, raportul Corpului de control al premierului. Vă asigurăm, lectura este extrem de interesantă. Precizăm că sublinierile de aparțin.

 

GUVERNUL ROMÂNIEI

NOTĂ DE INFORMARE

privind verificările efectuate în legătură cu împreiurările în care agentul șef adjunct de politie TODEA Sergiu-Rares si-a dat demisia din politie

Din dispoziția domnului Prim-ministru, Corpul de control al primului-ministru a efectuat verificări la Inspectoratul General al Poliției Române și Inspectoratul de Poliție Județean Cluj în legătură cu împrejurările în care agentul șef adjunct de poliție TODEA Sergiu-Rareș și-a dat demisia ca urmare a mai multor acțiuni disciplinare la care a fost supus de către conducerea inspectoratului.

 

I. Situatia profesională a aqentului șef adjunct de politie TODEA Sergiu-Rares

Din fișa de personal a domnului TODEA Sergiu-Rareș, cu nr. 741915 din 04.10.2013, rezultă următoarele date:

Agentul șef adjunct de poliție TODEA Sergiu-Rareș, absolvent al Școlii de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr” Câmpina, a fost încadrat la data de 30.03.2001 la Inspectoratul de Poliție Transporturi Cluj, iar la data de 15.02.2002 a fost mutat la inspectoratul de Poliție Județean Cluj, indeplinind, în perioada 2002-2013, diverse funcții de execuție în cadrul structurilor de ordine publică și poliție rutieră.

Conform aprecierilor de serviciu și a evaluărilor întocmite de șefii nemijlociți, agentul șef adjunct de poliție TODEA Sergiu-Rareș s-a integrat bine în structurile Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, înregistrând progrese în activitatea profesională, fiind evaluat cu calificative de „bine” și „foarte bine”. Potrivit aprecierilor șefilor nemijlociți, agentul șef adjunct de poliție TODEA Sergiu-Rareș a fost caracterizat ca fiind integru profesional și rezistent la actele de corupție.

Conform caracterizarii sefilor nemijlociți, în perioada 2002 – 2010, agentul șef adjunct de poliție TODEA Sergiu-Rareș nu a săvârșit abateri disciplinare și nici nu a avut probleme de comportament ori de relaționare cu superiorii, colegii sau cetățenii cu care a intrat în contact.

În perioada 2002-2010, agentul șef adjunct de poliție TODEA Sergiu-Rareș a fost recompensat de trei ori pentru rezultate bune în activitatea profesională, o dată prin adresarea unei „scrisori de mulțumire” (iulie 2004), iar de două ori a fost premiat cu sume de bani (aprilie 2004 și martie 2006).

Agentul șef adjunct de poliție TODEA Sergiu-Rareș a absolvit, în anul 2007, Facultatea de Drept din cadrul Universității „Bogdan Vodă” din Cluj-Napoca.

În perioada 2011-2012, agentul șef adjunct de poliție TODEA Sergiu-Rareș a fost sancționat de trei ori, după cum urmează:

– la data de 19.04.2011 a fost sancționat cu „mustrare scrisă” pentru „neglijență manifestată în îndeplinirea dispozițiilor primite de la șefii ierarhici;

– la data de 25.05.2011 a fost sancționat cu „mustrare scrisă” pentru „comportare necorespunzătoare in serviciul’ și „încălcarea prevederilor referitoare la indatoriri;

– Ia data de 19.01.2012 a fost sancționat cu „trecerea într-o funcție inferioară respectiv de agent lil” pentru „neglijență manifestată în indeplinirea dispozițiilor primite de la șefii ierarhiei’ și „încălcarea prevederilor referitoare la îndatoriri.

Cercetările disciplinare prealabile în urma cărora agentului șef adjunct de poliție TODEA Sergiu-Rareș i-au fost aplicate sancțiunile anterior menționate au fost inițiate după data de 30.08.2010.

La data de 12.08.2012, la solicitarea agentului șef adjunct de poliție TODEA Sergiu-Rareș (raport scris), au încetat raporturile de serviciu ale acestuia cu Inspectoratul de Poliție Județean Cluj, prin demisie.

 

Il. Despre oprirea, la data de 30.08.2010, pentru neacordarea prioritătii de trecere unui pieton, a autoturismului marca BMW condus de comisarul-sef de politie PINTEA Cristian-Dan. adjunctul sefulio Inspectoratului de Politie Judetean Cluj

La data de 30.08.2010, agentul șef adjunct de poliție TODEA Sergiu-Rareș, din cadrul Biroului rutier al Poliției Municipiului Cluj-Napoca, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu alături de alți doi polițiști, a constatat că, la o trecere de pietoni, conducătorul unui autoturism marca BMW seria 5, nu a acordat prioritate de trecere unui pieton, pornind în urmărirea autoturismului cu autospeciala de poliție având semnalele luminoase și acustice in funcțiune.

Din datele prezentate în notele explicative date echipei de control de către ofițerii și agenții de poliție care au fost martori la eveniment, au rezultat următoarele:

După urmărirea autoturismului și oprirea acestuia, conducătorul auto a fost vizibil iritat de faptul că a fost oprit, deși agentul de poliție a acționat conform procedurilor. În momentul în care agentul șef adjunct de poliție TODEA Sergiu-Rareș i-a comunicat acestuia faptul că are aceeași atitudine ca și ceilalți conducători auto opriți în trafic de poliția rutieră, conducătorul auto s-a prezentat ca fiind comisarul-șef de poliție PINTEA Cristian-Dan, adjunct al șefului Inspectoratului de Poliție Județean Cluj și i-a reprosat agentului șef adjunct de poliție comparația făcută.

După oprirea autoturismului marca BMW de către echipajul de poliție, comisarul-șef de poliție PINTEA Cristian-Dan I-a contactat telefonic pe comisarul-șef de poliție MUREȘAN Alexandru, șeful Serviciului rutier din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, căruia i-a solicitat să se prezinte la fața locului. În locul acestuia a sosit inspectorul de poliție TODEA Dănuț, șef de schimb în cadrul Biroului rutier al Poliției Municipiului Cluj-Napoca, care, urmare a reproșurilor formulate de comisarul-șef de poliție PINTEA Cristian-Dan, și-a cerut scuze față de acesta.

Se impune precizarea că oprirea autoturismului condus de către comisarul șef de poliție PINTEA Cristian-Dan a fost motivată de nerespectarea de către acesta a unor norme de circulație rutieră. În adresa Inspectoratului de Poliție Județean Cluj nr. 786309 din 03.10.2013, s-a făcut precizarea că pe înregistrarea video din data de 30.08.2010 „se observă cum o autospecială aflată pe banda l incetineste și apoi oprește la trecerea de pietoni, timp în care un autoturism BMW de culoare neagră, pe banda ll, trece pe lângă această autoutilitara, iar mașina din spatele acestui autoturism incetineste și oprește la trecerea de pietoni. După ce autoturismul marca BMW a trecut se poate observa un pieton angajat in trecere pe sensul opus de circulație (…)”.

Nu s-a întocmit proces-verbal de constatare și sancționate a contravențiilor.

 

Ill. Despre sanctionarea agentului sef adjunct de politie TODEA Sergiu-Rares pentru atitudine necorespunzătoare fată de comisarul-sef de politie PINTEA Cristian-Dan. adjunctul setului Inspectoratului de Politie Judetean Cluj

În noaptea de 18/19.09.2010, după aproximativ trei săptămâni de la incidentul din data de 30.08.2010, agentul șef adjunct de poliție TODEA Sergiu-Rareș a primit dispoziție să participe la o acțiune polițienească organizată în municipiul Cluj-Napoca, acțiune ce era coordonată de către comisarul-șef de poliție PINTEA Cristian-Dan.

Din declarațiile date în fața instanței de judecată de către ofițerii și agenții de poliție, care au fost martori la eveniment, a rezultat următoarea situație de fapt:

Agentul șef adjunct de poliție TODEA Sergiu-Rareș a fost întrebat de către comisarul-șef dacă îl cunoaște, făcând referire la incidentul din data de 30.08.2010, când nu a fost recunoscut cu ocazia opririi sale în trafic.

Comisarul-șef de poliție PINTEA Cristian-Dan i-a reprosat agentului, pe un ton iritat, atitudinea adoptată, iar la intrebarea adresată de agentul șef adjunct de poliție TODEA Sergiu-Rareș despre ce atitudine este vorba, întrucât după apariția la locul acțiunii îl salutase respectuos pe ofițer, adjunctul șefului inspectoratului i-a solicitat să întocmească un raport. Agentul șef adjunct de poliție a replicat că întocmise deja un raport despre cele petrecute anterior.

Discuțiile dintre cei doi au continuat pe un ton ridicat, motiv pentru care comisarul-șef de poliție PINTEA Cristian-Dan i-a dispus agentului șef adjunct de poliție TODEA Sergiu-Rareș să părăsească locul acțiunii, întrucât nu este menționat în planul acțiunii ca participant, iar acțiunea este coordonată de către comisarul-șef de poliție.

La plecare, agentul șef adjunct de poliție TODEA Sergiu-Rareș a închis portiera autoturismului cu zgomot, aspect interpretat ca sfidător de către comisarul-șef de poliție PINTEA Cristian-Dan.

Șeful Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, chestor de poliție PÄCURAR Ioan, a dispus cercetarea disciplinară prealabilă a agentului șef adjunct de poliție TODEA Sergiu-Rareș, pentru săvârșirea următoarelor abateri: „comportare necorespunzătoare in serviciu care a adus atingere onoarei si probității profesionale a polițistului’ și „încălcarea prevederilor referitoare la îndatoriri, reținándu-se în sarcina agentului de poliție faptul că „a purtat o discuție neprincipială cu adjunctul șefului l.P.J. Cluj, comisarul-șef Pintea Cristian, folosind un ton ridicat și refuzand să întocmească un raport scris și să părăsească zona de acțiune la dispoziția acestuia.”

După finalizarea cercetării disciplinare prealabile, prin Dispoziția nr. 22/12.04.2011, șeful Inspectoratului de Poliție Județean Cluj a dispus sancționarea agentului șef adjunct de poliție TODEA Sergiu-Rareș cu „mustrare scrisă”, fără investirea Consiliului de disciplină.

Agentul șef adjunct de poliție TODEA Sergiu-Rareș a formulat contestație împotriva Dispoziției nr. 22/1204201, însă aceasta a fost respinsă prin Decizia motivată a inspectorului general al Poliției Române nr. 2031/12.05.2011.

Cererea de chemare în judecată formulată de agentul șef adjunct de poliție TODEA Sergiu-Rareș a fost admisă, iar instanța de judecată a decis, în mod definitiv și irevocabil, anularea Dispoziției Șefului inspectoratului de Poliție Județean Cluj nr. 22/12.04.2011 și implicit, anularea sancțiunii „mustrare scrisă”.

Instanța a reținut faptul că martorii audiați în cauză nu au confirmat cele susținute de către conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, iar „dialogul din noaptea de 18/19.09.2010, purtat între reclamantși superiorul său comisarul-șef Pintea Cristian Dan nu a avut legătură cu activitatea desfășurată in acea seară, controlul pe linie de alcool, iar inițiativa discuției a avut-o superiorul reclamantului „tonul folosit de reclamant nu a fost agresiv, ci defensiv, acesta nu a provocat discuții, ci doar a răspuns la întrebări, „faptul că reclamantul a părăsit locația unde se desfășura controlul, nemulțumit, trântind ușa, doar această faptă, în contextul expus, nu permite reținerea unei abateri disciplinare”.

Împrejurările reținute de către instanța de judecată în motivarea sentinței, precum și anularea sancțiunii aplicate agentului șef adjunct de poliție TODEA Sergiu-Rareș, evidențiază caracterul netemeinic al sancțiunii disciplinare, dar și preocuparea conducerii Inspectoratului de Poliție Județean Cluj de a găsi motive de sancționare disciplinară a agentului, fără a evalua în mod corect și nepărtinitor situația de fapt.

 

IV. Despre sanctionarea agentului șef adjunct de politie TODEA Sergiu-Rares pentru avariețșa autoturismului de serviciu, în timp ce se afla în misiune

 

La data de 28.09.2010, în timp ce se afla în misiune, respectiv în urmărirea unui autovehicul al cărui conducător încălcase regulile de circulație rutieră, agentul șef adjunct de poliție TODEA Sergiu-Flareș a pătruns cu autospeciala de poliție având pornite semnalele acustice și luminoase, intr-o intersecție pe culoarea roșie a semaforului, intrând în coliziune cu un troleibuz care nu a incetinit viteza și nu a acordat prioritate.

Agentul șef adjunct de poliție TODEA Sergiu-Rareș a fost considerat vinovat de producerea accidentului rutier, fiind sancționat cu avertisment scris și suspendarea dreptului de a conduce autovehicule.

Începând cu data de 29.09.2010, din dispoziția șefului Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, a fost declanșată cercetarea disciplinară prealabilă a agentului șef adjunct de poliție TODEA Sergiu-Rareș, invocându-se încălcarea de către acesta a dispozițiilor șefilor ierarhici referitoare la conduita preventivă în traficul rutier, în calitate de conducătorauto.

După finalizarea cercetării disciplinare prealabile, șeful Inspectoratului de Poliție Județean Cluj a dispus aplicarea sancțiunii „mustrare scrisă”, fără investirea Consiliului de disciplină. Sancțiunea aplicată a fost menținută și după soluționarea de către inspectorul general al Inspectoratului General al Poliției Române a contestației formulate de agentul de poliție.

Agentul șef adjunct de poliție TODEA Sergiu-Rareș a solicitat instanțelor judecătorești de contencios administrativ anularea dispoziției prin care a fost sancționat, acțiunea civilă fiind respinsă definitiv și irevocabil, reținându-se în motivarea hotărârii, printre altele, prezumția de legalitate și veridicitate a procesului-verbal de contravenție, care a constatat culpa agentului de poliție în producerea accidentului.

 

V. Despre sanctionarea aqentului sef adjunct de politie TODEA Sergiu-Rares pentru neindeplinirea obligatiei de a aduce la cunostinta structurii de resurse umane a faptului că a dobândit calitatea de învinuit

La data de 25.10.2011, Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj a transmis Inspectoratului de Poliție Județean Cluj un extras din dispozitivul ordonanței prin care a fost dispusă scoaterea de sub urmărire penală a învinuitului TODEA Sergiu-Rareș și aplicarea unei sancțiuni cu caracter administrativ în dosarul nr. 53/P/2011. Agentul șef adjunct de poliție a fost cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de loviri sau alte violențe, prevăzută în art. 180 alin. (2) Cod penal, la plângerea prealabilă formulată împotriva sa de către SZABO Kinga Erika (fosta soție), în contextul unei situații conflictuale existente între cei doi ca urmare a divorțului și a procedurii de partaj.

La data de 31.10.2011, Serviciul cazier judiciar, statistică și evidență operativă din cadrul inspectoratului a transmis către Serviciul resurse umane o copie a dispozitivului ordonanței nr. 53/P/2011. În aceeași zi, Serviciul resurse umane a întocmit o notă-raport prin care a fost informală conducerea inspectoratului de Poliție Județean Cluj despre faptul că agentul șef adjunct de poliție TODEA Sergiu-Rareș nu a respectat obligația de informare a structurii de resurse umane privind dobândirea calității procesuale de învinuit, nu a comunicat compartimentului de resurse umane faptul că a fost căsătorit și nu a menționat veniturile soției în declarațiile de avere și interese depuse în anii 2010 și 2011.

La data de 01.11.2011, prin rezoluție scrisă pe nota – raport menționată, șeful Inspectoratului de Poliție Județean Cluj a dispus cercetarea disciplinară prealabilă a agentului șef adjunct de poliție TODEA Sergiu-Rareș.

Prin dispoziția șefului Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, la data de 07.12.2011, a fost constituit Consiliul de disciplină, care, la finalul cercetării, a propus aplicarea unei sancțiuni constând în trecerea agentului șef adjunct de poliție TODEA Sergiu-Rareș într-o funcție interioară (cu implicații asupra veniturilor salariale). Șeful Inspectoratului de Poliție Județean Cluj a dispus aplicarea sancțiunii, care a fost menținută și de către inspectorul general al Inspectoratului General al Poliției Române după soluționarea contestației formulată de agentul de poliție.

În raportul transmis Biroului control intern la data de 18.11.2011, agentul șef adjunct de poliție TODEA Sergiu-Rareș a recunoscut neindeplinirea obligației de a aduce la cunoștința structurii de resurse umane a calității procesuale de învinuit, susținând faptul că „cunosc dispoziția, am semnat tabelul de prelucrare, dar efectiv am uitat să fac raportul (…) datorită faptului că fosta soție a depus mai multe plângeri împotriva mea (…) in care nu s-a început urmărirea penală impotriva mea (…) am considerat toate aceste plângeri o formă de agasare și razbunare a fostei mele soții (. . )”.

Acțiunea în contencios administrativ inițiată de agentul șef adjunct de poliție TODEA Sergiu-Rareș a fost admisă parțial de către instanța de judecată care a apreciat că sancțiunea aplicată a fost excesivă în raport cu circumstanțele concrete ale săvârșirii abaterii, motiv pentru care a dispus, în mod definitiv și irevocabil, înlocuirea sancțiunii aplicate cu sancțiunea diminuării drepturilor salariale cu 20% pentru o perioadă de trei luni. În motivarea hotărârii instanța a reținut mai multe circumstanțe favorabile agentului de poliție:

–         abaterea disciplinară a fost săvârșită din culpă, nu cu intenție;

–         nu s-au produs consecințe asupra activității Inspectoratului de Poliție Județean Cluj;

–         infracțiunea pentru care s-a desfășurat cercetarea nu a avut legătură cu serviciul polițistului.

În cadrul cercetării prealabile și în vederea individualizării temeinice și corecte a sancțiunii, reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Cluj nu au ținut cont de circumstanțele săvârșirii abaterii, anterior menționate.

 

VI. Alte măsuri luate de conducerea Inspectoratului de Politie Judetean Cluj fată de agentul șef adjunct ge politie TODEA Sergiu-Rares

În afara acțiunilor disciplinare inițiate, după data de 30.08.2010, față de agentul șef adjunct de poliție TODEA Sergiu-Rareș, conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Cluj a manifestat o continuă preocupare în a identifica situații de fapt de natură a-i limita agentului de poliție sfera de acțiune, după cum urmează:

1. Trimiterea agentului șef adjunct de poliție TODEA Sergiu-Rareș la evaluare psihologică, în mod repetat.

În Raportul înregistrat la Inspectoratul General al Poliției Romăne – Direcția Control Intern sub nr. 129.949 din 24.02.2013 au fost consemnate următoarele date:

a) La data de 31.03.2009, anterior incidentului din data de 30.08.2010, agentul de poliție a fost evaluat psihologic în baza adresei I.G.P.R. nr. 217272 din 10.02.2009, privind evaluarea psihologică periodică a lucrătorilor din cadrul structurii de poliție rutieră, nefiind constatate „accentuări negative pe structura de personalitate”.

b) După incidentul din 30.08.2010, prin Dispoziția nr. 484110 din 01.10.2010, emisă de șeful Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, s-a dispus evaluarea psihologică a agentului șef adjunct de poliție TODEA Sergiu-Rareș de către Compartimentul psihologie din cadrul inspectoratului, pentru „realizarea profilului psihologic al polițistului și depistarea unor eventuale disfuncționalități existente la nivel psihic”. În raportul de evaluare s-a consemnat „fără probleme de natură psihologică evidente (la momentul evaluăriij”.

 

c) Ca urmare a raportului șefului Biroului rutier din cadrul Poliției Municipiului Cluj-Napoca, prin Dispoziția șefului Inspectoratului de Poliție Județean Cluj nr. 429742 din 14.11.2011. agentul șef adjunct de poliție TODEA Sergiu Rareș a fost trimis la o nouă evaluare psihologică, în urma căreia s-a consemnat faptul că „se evidențiază probleme de natură psihologică cu risc minor (la momentul evaluării).

În baza recomandărilor Compartimentului psihologie din cadrul inspectoratului, șeful Inspectoratului de Poliție Județean Cluj a dispus participarea agentului șef adjunct de poliție TODEA Sergiu-Rareș la programul de monitorizare și asistență psihologică primară, suspendarea în perioada de referință a portului armamentului din dotare și neincluderea în activități care implică utilizarea armamentului și a muniției.

Evaluarea psihologică a fost realizată ca urmare a raportului intocmit de comisarul șef de poliție GOIA Florin, șeful nemijlocit al agentului de poliție, prin care acesta a sesizat faptul că agentul se simte tracasat și hărțuit de către lucrătorii Biroului control intern, fiind interpelat în mod repetat de către aceștia în legătură cu cercetarea prealabilă ce se desfășura împotriva sa.

Deși raportul în cauză prezenta posibile abuzuri săvârșite de lucrătorii Biroului control intern, conducerea inspectoratului a trimis raportul chiar Biroului control intern, care a propus clasarea lucrării prin finalizarea cercetării prealabile a agentului șef adjunct de poliție TODEA Sergiu-Rareș.

Prin urmare, raportul în care s-a consemnat faptul că agentul de poliție TODEA Sergiu-Rareș se simțea „hărțuit și tracasat” de către lucrătorii Biroului control intern cu ocazia cercetărilor prealabile, a avut drept efect trimiterea agentului de poliție la o nouă evaluare psihologică.

d) Programul de monitorizare și asistență psihologică s-a desfășurat în perioada 15.11.2011 – 11.05.2012, timp în care au avut loc 11 ședințe de asistență psihologică, rezultatul evaluării finale din data de 11.05.2012 fiind următorul: „fără probleme de natură psihologică evidente (la momentul evaluării).

 

2. Sesizarea Agenției Naționale de Integritate în baza unor petiții anonime

În Nota dată echipei de control de către TODEA Sergiu-Rareș, în data de 05.10.2013, acesta a susținut că în luna noiembrie 2012 a fost înștiințat printr-o adresă a Agenției Naționale de Integritate că îi va fi verificată averea dobândită in perioada exercitării funcției publice „ca urmare a sesizarilor formulate de Matyas Xenia și Pintea ioana (soția d-lui cms. Șef Pintea Cristian se numește Pintea loana)”.

La solicitarea Corpului de control al primului-ministru, cu adresa nr. 43475/Glll din 07.10.2013, Agenția Națională de Integritate – Inspecția de Integritate a transmis următoarele:

„Inspectoratul de Poliție Județean Cluj, prin adresa nr. 40.315; 40.320 din data de 18.10.2012 a înaintat Agenției Naționale de integritate petițiile remise spre verificare l. P.J. Cluj (…) adresate prin mail de la adresele de email xeniamațzas@zahoo.com și pintea ioana@gahoo.com pentru a analiza și dispune potrivit competențelor. (. . .)

Având în vedere adresa Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, Agenția Națională de Integritate a declanșat, în lucrarea nr. 52159/S/ll/2012 evaluarea averii dobândite, impreună cu familia, de către Todea Sergiu Flareș, în perioada exercită rii funcției publice (…).”

Este evident faptul că la baza inițierii procedurii de evaluare a averii a agentului șef adjunct de poliție TODEA Sergiu Rareș a stat „adresa Inspectoratului de Poliție Județean Cluj”. La data de 07.10.2013, procedura de evaluare a averii se afla în desfășurare.

Din analiza documentelor transmise Corpului de control al primului-ministru de către Inspectoratul de Poliție Județean Cluj, precum și de către Tribunalul Cluj, a rezultat faptul că agentul șef adjunct de poliție TODEA Sergiu-Rareș a fost implicat într-o procedură de divorț, context în care nu a prezentat date referitoare la veniturile din salarii și venitul anual încasat de fosta sa soție, întrucât relația dintre cei doi soți a fost grav afectată.

La data de 30.11.2011, Inspectoratul de Poliție Județean Cluj a primit din partea Inspectoratului General al Poliției Române, spre verificare, o petiție depusă la o adresă de e-mail în care se făceau mențiuni cu privire la comportamentul unor șefi din Inspectoratul de Poliție Județean Cluj față de agentul șef adjunct de poliție TODEA Sergiu-Rareș. Ulterior, petiția a fost clasată ca anonimă, pe motiv că petentul nu a putut fi identificat.

Se constată faptul că, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj s-a acționat cu dublă măsură, respectiv unele petiții transmise prin e-mail au fost clasate ca anonime, în timp ce petițiile transmise prin e-mail care se refereau la posibile încălcări ale prevederilor legale de către agentul șef adjunct de poliție TODEA Sergiu-Flareș au fost luate în considerare de către reprezentanții inspectoratului, fiind sesizată Agenția Națională de Integritate.

 

3. Sesizarea organelor de urmărire penală în baza unei reclamații formulate împotriva agentului șef adjunct de poliție TODEA Sergiu-Rareș, după ce lucrarea respectivă fusese clasată în urmă cu un an

La data de 17.08.2010, agentul șef adjunct de poliție TODEA Sergiu-Rareș a fost reclamat de către SZUCS Janos Zoltan, cu privire la faptul că ar fi fost agresat verbal de către agentul șef adjunct de poliție. Petiționarul fusese oprit de către un echipaj de poliție din care făcea parle și agentul șef adjunct de poliție TODEA Sergiu-Rareș, pentru conducerea unui autoturism cu viteză peste limita legală permisă în localități, respectiv cu 95 km/h, încercând să intimideze echipajul de poliție prin apelarea telefonică a șefului Serviciului rutier, comisar-șef de poliție MUREȘAN Alexandru.

În urma verificărilor efectuate, prin raportul nr. 355.456 din 15.09.2010, Biroul control intern a propus clasarea lucrării, motivat de faptul că „din probatoriul administrat nu se poate stabili cu certitudine vinovăție agentului’. Raportul menționat a fost aprobat de către conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, la data de 15.09.2010.

 

Ulterior, situația s-a schimbat. Astfel, Raportul nr. 355.456 din 15.09.2010, poartă pe prima pagină următoarea rezoluție olografă „31.X.2011 În urma reanalizării plângerii dispun sesizarea Parchetului de la lângă Tribunalul Cluj’.

Urmare a rezoluției respective, conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Cluj a transmis sesizarea la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj în vederea efectuării de cercetări față de agentul șef adjunct de poliție TODEA Sergiu-Rareș sub aspectul săvârșirii infracțiunii de purtare abuzivă, prevăzută în art. 250, alin. (1) Cod penal. Prin referatul nr. 921NI|Il1/2011 din 22.03.2012, Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj a clasat lucrarea.

Se constată faptul că sesizarea organelor de urmărire penală în vederea efectuării de cercetări față de agentul șef adjunct de poliție TODEA Sergiu-Rareș s-a realizat la un interval de peste un an de la clasarea lucrării și în condițiile în care nu au fost evidențiate indicii de săvârșire a vreunei abateri disciplinare, cu atât mai puțin indicii de săvârșire a unei posibile fapte penale.

Deși nu s-a confirmat, fiind clasată, reclamația depusă împotriva agentului șef adjunct de poliție TODEA Sergiu-Rareș a fost invocată de către conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Cluj în mai multe adrese transmise către instituții publice, cu scopul de a accentua în mod negativ situația și comportamentul agentului de poliție.

 

În anul 2013, reclamația menționată a fost invocată, ca exemplu de „comportament necorespunzator al agentului principal de poliție Todea Sergiu Rareș”, în adresa nr. 786.309 din 03.10.2013, transmisă atât inspectoratului General al Poliției Române, în atenția domnului chestor șef de poliție Petre TOBĂ, cât și Ministerului Afacerilor Interne, în atenția domnului secretar de stat chestor de poliție Florea OPREA.

 

4. Cercetarea prealabilă în legătură cu gestionarea proceselor-verbale de constatare și sancționare a contravențiilor, fără a exista motive temeinice

Din analiza datelor cuprinse în Raportul nr. 129949/14.02.2013 al Direcției Control Intern din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române a rezultat faptul că „în urma unui control tematic dispus de șeful l.P.J. Cluj, chestor de poliție Păcurar loan, la Serviciul rutier în luna septembrie 2010, pe linia gestionării proceselor-verbale de constatare și sancționare a contravențiilor, s-a declanșat procedura cercetării prealabile față de ag. șef adi. Todea Sergiu. Prin raportul de cercetare prealabilă nr. 484.065/25.10.2011 a fost aprobată clasarea, întrucât nu au fost identificate procese verbale de sancționare a contravențiilor, care să dea naștere la obligația predării de către agentul de poliție.

 

5. Retragerea avizului de numire în structurile poliției judiciare

La data de 15.11.2011, conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Cluj a transmis Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, adresa nr. 521.189 din 15.11.2011, prin care se aduceau la cunoștința procurorului general, domnul Florin MAGYAR, aspecte privind cercetarea disciplinară a agentului șef adjunct de poliție TODEA Sergiu-Rareș, cu solicitarea de a se analiza situația prezentată și a se lua „măsurile ce se impun”.

Analizând datele consemnate in conținutul adresei nr. 521.189 din 15.11.201 1, se constată următoarele:

–         Ca temei al comunicării datelor despre activitatea agentului șef adjunct de poliție TODEA Sergiu-Rareș au fost invocate dispozițiile art. 216 -219 Cod de procedură penală, care reglementează modul de efectuare a supravegherii exercitată de procuror în activitatea de urmărire penală. Cu alte cuvinte, comunicarea ar fi avut legătură cu activitățile de cercetare penală pe care le desfășura agentul șef adjunct de poliție TODEA Sergiu-Rareș.

–         Au fost prezentate acțiunile disciplinare în urma cărora agentul de poliție fusese sancționat până la acea dată și s-au făcut referiri la incidentul din data de 30.08.2010, privind oprirea in trafic a comisarului-șef PINTEA Cristian-Dan, deși acest incident nu avea legătură cu activitatea de cercetare penală desfășurată de agentul de poliție.

–         S-a menționat faptul că agentul șef adjunct de poliție TODEA Sergiu-Rareș a adoptat un „comportament neadecvat exercitării atribuțiilor de serviciu” cu referire la sesizarea formulată de SZUCS Janos Zoltan, deși acesta fusese clasată.

–         Au fost făcute referiri la faptul că, în urma unui control tematic, au fost identificate 36 de formulare tipizate de procese verbale de constatare și sancționare a contravențiilor, care erau înregistrate în evidențe ca fiind preluate de către agentul șef adjunct de poliție TODEA Sergiu-Rareș și care nu au putut fi justificate. În urma verificărilor efectuate la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj în legătură cu pretinsa lipsă a formularelor tipizate, lucrarea a fost clasată.

Este evidentă preocuparea conducerii Inspectoratului de Poliție Județean Cluj de a prezenta într-o manieră negativă situația disciplinară a agentului șef adjunct de poliție TODEA Sergiu-Rareș, chiar dacă unele fapte imputate nu fuseseră confirmate, iar sancțiunile disciplinare aplicate acestuia fuseseră contestate în justiție, acțiunile nefiind soluționate definitiv.

Trebuie menționat faptul că prin adresa nr. 521.189 din 15.11.2011 nu s-a solicitat, în mod expres, retragerea avizului de numire în structurile poliției judiciare. Cu toate acestea, la data de 06.12.2011, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a transmis, cu adresa nr. 5223lC/A/2011, Inspectoratului General al Poliției Române faptul că a fost retras „avizul conform de numire în structurile poliției judiciare acordat domnului lui TODEA Sergiu Rareș, agent principal de poliție in cadrul inspectoratului de Poliție Județean Cluj’.

Potrivit dispozițiilor art. 6 alin. 2 din Legea nr. 364/2004 privind organizarea și funcționarea poliției judiciare, cu modificările și completările ulterioare, „pentru neindeplinirea sau indeplinirea necorespunzătoare de către lucrătorii poliției judiciare a obligațiilor ce le revin în activitatea desfășurată în calitatea de organ de cercetare penală al poliției judiciare, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție poate propune ministrului administrației și internelor eliberarea din funcția de lucrător de poliție judiciară”.

Din analiza dispozițiilor legale menționate, rezultă că eliberarea din funcția de Iucrător de poliție judiciară trebuie să fie întemeiată pe neindeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare de către lucrătorii poliției judiciare a obligațiilor ce le revin în activitatea desfășurată ca organe de cercetare penală ale poliției judiciare, condiție care nu era îndeplinită în cazul agentului șef adjunct de poliție TODEA Sergiu-Rareș.

 

Vll. Situatia comisarului-sef de politie PINTEA Cristian-Dan

Comisarul-șef de poliție PINTEA Cristian-Dan, care este, în continuare, adjunct al șefului inspectoratului de Poliție Județean Cluj, a făcut obiectul cercetării disciplinare prealabile ca urmare a sesizării mai multor deficiențe în activitatea managerială, constatate cu ocazia unui control efectuat de către Corpul de control din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

În baza Raportului de cercetare prealabilă nr. 13517 din 02.10.2013, întocmit de Direcția Control Intern din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, inspectorul general al Poliției Române, domnul chestor șef de poliție Petre TOBĂ a dispus „sesizarea și consultarea Consiliului Superior de Disciplină”.

Prin raportul de cercetare prealabilă s-a constatat faptul că in legătură cu mai multe dintre deficiențele constatate în sarcina comisarului-șef de poliție PINTEA Cristian-Dan „a intervenit prescripția răspunderii disciplinare“.

Menționăm faptul că cercetarea disciplinară prealabilă a comisarului-șef de poliție PINTEA Cristian-Dan nu are legătură cu modul în care conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Cluj a acționat față de agentul șef adjunct de poliție TODEA Sergiu-Rareș.

În vederea valorificării rezultatelor acțiunii de verificare, Nota de informare privind verificarile efectuate în legătură cu împrejurările în care agentul șef adjunct de poliție TODEA Sergiu-Rareș și-a dat demisia din poliție va fi transmisă insituțiilor competente în soluționarea aspectelor constatate.

 

Semnează: Ion Lazăr, secretar de stat, șeful Corpului de Control al Primului ministru

Loading

Comments

comments