Trece Constitutia lui Crin Antonescu? Argumente pro si contra

 

image-2013-06-11-14979953-0-crin-antonescuModificarile aduse legii fundamentale sunt tot mai criticate in spatiul public. Dupa ce premierul Victor Ponta a declarat ca nu e de acord cu noua definitie data familiei, afirmand ca “o Constitutie nu trebuie sa prevada tot”, a venit randul presedintelui Traian Basescu sa atace modificarile aduse de comisia condusa de Crin Antonescu. Seful statului a declarat luni, la ceremonia de investire a trei noi judecatori la Curtea Constitutionala, ca revizuirea risca sa blocheze statul si ca nu se mai justifica. De acum, marea intrebare este daca modificarile aduse legii fundamentale au sanse sa treaca, desi procesul nu s-a incheiat. Exista argumente care indica faptul ca noua Constitutie are putine sanse sa treaca de Curte si de votul popular, dar sunt si motive ca modificarile sa fie impuse, in ciuda criticilor aduse. 

 

Argumente ca va trece 

  • O parte din USL, liberalii si presedintele comisiei de revizuire, Crin Antonescu, au tot interesul sa intre in campaniile de anul viitor (europarlamentare, prezidentiale) macar cu o realizare de ordin politic, in lipsa unor performante economice.
  • Apoi, cu un presedinte decorativ, lasat fara atributii importante, PSD ar putea ceda functia de sef al statului liberalilor si ar avea motive sa se implice in campania pentru referendum.
  • In aceste conditii, daca si PSD si PNL suna mobilizarea si trag in aceeasi directie, este posibil ca referendumul sa treaca in ciuda boicotului previzibil al presedintelui Traian Basescu si al PDL. Ramane de vazut daca pragul electoral va ramane 50% sau va cobori la 30% dupa ce se va pronunta Curtea Constitutionala.
  • Octombrie este o luna mai buna pentru prezenta la vot decat lunile de vara in care s-au mai organizat referendumuri
  • O parte din conducerea USL este constienta ca, daca nu se modifica legea fundamentala, regionalizarea se face mult mai greu, ceea ce impiedica accesul la fonduri europene incepand din 2014.
  • Guvernarii USL ii convine ca agenda publica sa fie ocupata cu alte teme de dezbatere, intr-un an dificil din punct de evedere economic

Argumente ca nu va trece

  • Premierul Victor Ponta nu are nici un intres sa puna in bratele lui Crin Antonescu o realizare atat de importanta, sa-l faca “parintele Constitutiei revizuite”. Politic, nu i-ar folosi la nimic.
  • Modificarea Constitutiei se loveste de refuzul primarilor de a se mobiliza. Pentru multi, modificarea Constitutiei inseamna regionalizare, care aduce desfiintarea multor localitati. Multi primari se vad asadar amenintati, prin urmare nu sustin modificarea Constitutiei. Or, daca primarii nu se mobilizeaza, creste riscul invalidarii referendumului din cauza prezentei slabe la vot.
  • Daca pragul electoral va ramane 50%, sansele ca noua Constitutie sa treaca sunt foarte mici. Tema are o slaba capacitate de mobilizare, dupa cum s-a vazut in 2003 cand a fost nevoie de doua zile pentru a atinge cvorumul necesar si asta in absenta unui boicot politic cum se anunta a fi de aceasta data.
  • Traian Basescu si PDL s-au pozitionat deja extrem de critic, invitatia la boicot este previzibila. Apoi, cu sau fara boicot politic, o serie de modificari au starnit deja controverse in randul societatii civile (familia definita ca uniunea intre barbat si femeie, mentinerea imunitatii parlamentarilor, obligarea tuturor cetatenilor de a se prezenta la comisia de ancheta a Parlamentului in caz de convocare etc).
  • Insusi premierul Victor Ponta a subminat deja intreg procesul, criticand public modul in care este definita casatoria, modul cum se modifica regimul interceptarilor si modul cum sunt tratate datoriile statului catre cetateni in raport cu datoriile cetatenilor catre stat.
  • Daca lucrurile raman neschimbate, premierul Victor Ponta nu are nici un interes sa sustina o Constitutie ultra-conservatoare, care risca sa afecteze imaginea guvernului in plan extern asa cum s-a intamplat in cazul Orban.
  • Daca Victor Ponta si PSD nu sustin modificarile la Constitutie, o parte insemnata a presei va juca la demobilizare.
  • Curtea Constitutionala ar putea declara neconstitutionale una, doua modificari deja controversate (scaderea pragului de la 50% la 30%, ignorarea rezultatului referendumului din 2009 referitor la scaderea numarului de parlamentari si introducerea Parlamentului unicameral), ceea ce ar submina intregul proces.

 

Loading

Comments

comments