EXCLUSIV. Consiliul Concurenței i-ar putea investiga pe executorii judecătorești. VIDEO

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței Foto: Oana Pavelescu, Select News

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței
Foto: Oana Pavelescu, Select News

În biroul președintelui Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, se află un panou pe care sunt scrise, cu markerul, prioritățile momentului. Am remarcat, în capul listei, scris cu litere de-o șchioapă, „BĂNCI”. Iar dedesubt, „executori judecătorești”. Întrebat dacă sunt în desfășurare investigații referitoare la cele două entități socio-economico-profesionale, Chirițoiu a răspuns că se fac analize, pentru a se determina dacă este cazul să se declanșeze investigații.

Considerând că este cazul unor investigații, i-am împărtășit domnului președinte al Consiliului Concurenței acest punct de vedere.

Iată ce transmite dl. Chirițoiu, prin intermediul Select News, referitor la acțiunile imediate și prioritățile instituției pe care o reprezintă: „Încercăm să ne orientăm spre zonele care sunt mai importante pentru economia românească. Partea de servicii financiare, profesiile liberale, fiindcă avem temerea că nu mai sunt deloc liberale, că se închid, se cartelizează. Avem o analiză referitoare la executorii judecătorești, vom vedea dacă este cazul să declanșăm o investigație. Avem analize și pe piața de farmaceutice, unde există un veșnic război între farmacii și distribuitori, care se reclamă unii pe alții, iar plătitorul pentru ei este tot statul, prin Ministerul Sănătății și Casa Asigurărilor de Sănătate. Iar prioritatea anului și a anului viitor este liberalizarea în energie. Avem o serie de cazuri pe piața de electricitate și pe cea a gazelor. Anul acesta se vor mai finaliza trei investigații mari, în afară de cea referitoare la piața de publicitate. Va urma cazul retail-ului alimentar, în care investigăm practicile, contractele între marii retaileri, marile lanțuri de magazine și furnizorii lor, investigația pe piața taximetriei din București, și o licitație pe servicii de foraj. Încercăm să determinăm și modificări legislative. Fie facem recomandări în urma unor studii de piață, fie colaborăm cu Guvernul în redactarea unor acte normative. Anul acesta nu cred că mai reușim, dar la anul aș vrea să văd că se adoptă proiectul legii serviciilor financiare, la care am colaborat cu Ministerul de Finanțe și care e blocat pe undeva, prin Parlament, după ce a fost aprobat de Guvern în primăvară. Acest normativ propune limitarea plăților în cash, pentru combaterea evaziunii și sancționarea comercianților care nu permit plata cu cardul (POS-ul e obligatoriu și în prezent, dar nu există sancțiune pentru încălcarea legii). În paralel, am propus limitarea costului tranzacțiilor prin intermediul cardurilor. De asemenea, va fi respectată directiva europeană pe servicii financiare, care prevede obligativitatea existenței unor conturi bancare cu comisioane mici, cu posibilitatea mutării facile de la o bancă, la alta. Aceste măsuri ar stimula concurența pe piața bancară. Pregătim modificarea legii ajutorului de stat, bănuiesc că se va întâmpla în septembrie, să vedem dacă se merge pe ordonanță de urgență sau proiect de lege”.

 

 

Citește și:

EXCLUSIV. Bogdan Chirițoiu, șeful Concurenței: „Am permis dezorganizarea activității companiilor concurente prin racolarea de personal” VIDEO.

EXCLUSIV. E oficial: inspectorii de concurență propun sancționarea agențiilor de publicitate. VIDEO

EXCLUSIV. Consiliul Concurenței aplică analiza matematică la sancționarea unor companii. VIDEO

Loading

Comments

comments