China își pregătește propriul rover pentru lansarea spre Lună

change3_01La 10 ani după primul său zbor în spațiu cu echipaj uman, China se pregătește de lansarea în luna decembrie a unei complexe misiuni robotizate la suprafața Lunii, conform SPACE.com.

În urmă cu 10 ani (la 15 octombrie), China a devenit cea de-a treia națiune a lumii – după URSS/Rusia și SUA – care a lansat în mod independent un astronaut pe orbita circumterestră. În prezent, specialiștii chinezi pregătesc misiunea spre Lună a sofisticatului robot Chang’e 3, care va fi lansat în luna decembrie.

Chang’e 3 face parte din cea de-a doua etapă a programului chinez de explorare selenară, program ce implică plasarea de sonde pe orbită dar și la sol, urmate de o misiune de adunare de mostre de pe Lună și aducerea lor pe Pământ.

Acest program de explorare a Lunii poate deschide calea spre o primă aselenizare cu echipaj uman la orizontul anilor 2025 – 2030.

Chang’e 3 continuă programul de explorare deschis de misiunile orbitale Chang’e 1 și Chang’e 2, care au adunat imagini ale suprafeței selenare, dar și alte date științifice, după lansările din 2007 și respectiv 2010.

În prezent roverul selenar Chang’e 3, denumit după zeița chineză a Lunii, se află la Xichang, în provincia Sichuan (sud-vestul Chinei), în timp ce racheta portantă Long March trece prin ultimele teste înainte de lansare.

Zhao Xiaojin, directorul Departamentului Aerospațial din cadrul China Aerospace Science and Technology Corporation, a precizat că odată ce Chang’e 3 ajunge pe orbita selenară va fi aleasă și cea mai potrivită zonă pentru asolizare.

Roverul are capacitatea de a distinge obstacolele de la suprafața Lunii, și poate alege drumul cel mai bun cu ajutorul sistemelor proprii de navigare. Misiunea roverului la suprafața Lunii va dura 3 luni, perioadă în care va înregistra diferențele de temperatură dintre noapte și zi. Chang’e 3 este echipat și cu un telescop pentru a observa stelele și galaxiile de pe Lună, dar și cu o cameră cu ultraviolete cu care va supraveghea Pământul.

Loading

Comments

comments