CE a prelungit cu 14 zile termenul de predare a informațiilor legate de Roșia Montană

Foto: Stringer

Foto: Stringer

Comisia Europeană a prelungit cu două săptămâni termenul până la care România trebuie să trimită la Bruxelles, prin sistemul EU Pilot, informațiile solicitate de executivul comunitar despre proiectul minier Roșia Montană, a declarat joi, pentru Agerpres, Joseph Hennon, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru mediu, Janez Potocnik, infromează Agerpres.

Termenul inițial pentru trimiterea informațiilor solicitate autorităților române era 22 noiembrie și a expirat în ultima zi lucrătoare a săptămânii trecute.

‘CE a acordat o extindere a termenului pentru autoritățile române până la finalul săptămânii viitoare. Cazul este complicat și sensibil, iar din acest motiv este nevoie de mai mult timp. În stadiul actual, nu putem preciza cât de mult va dura să realizăm o evaluare, dar vom face acest lucru cât de curând posibil’, a afirmat purtătorul de cuvânt.

Ministrul român al mediului, Rovana Plumb, a discutat cu comisarul Potocnik despre dosarul Roșia Montană la 3 octombrie, cu prilejul ultimei vizite pe care a efectuat-o la Bruxelles.

‘Termenul-limită pe care-l are România pentru a răspunde prin ‘EU Pilot’ este 22 noiembrie. Ministrul Rovana Plumb a dat asigurări că termenul va fi respectat’, a declarat la momentul respectiv Joseph Hennon.

Rovana Plumb afirma la 1 octombrie, în cadrul unui briefing de presă desfășurat tot la Bruxelles, că informațiile solicitate de CE privind proiectul minier de la Roșia Montană sunt ‘în pregătire’ și că vor fi transmise ‘conform procedurii europene, prin EU Pilot’.

‘EU Pilot’ este un sistem conceput de CE pentru a gestiona solicitările de informații și plângerile cetățenilor și întreprinderilor care ridică o problemă legată de aplicarea corectă a legislației UE. Sistemul este utilizat atunci când este necesară o clarificare din partea statelor membre a situației de fapt sau de drept. Statele membre trebuie să furnizeze explicații sau soluții într-un interval de timp scurt, inclusiv acțiuni de remediere în cazul încălcării legislației UE. Serviciile specializate ale Comisiei analizează toate răspunsurile statelor membre, putând fi apoi adoptate măsuri suplimentare pentru aplicarea legislației UE, dacă este necesar.

Reprezentantul CE la o dezbatere de la sfârșitul lunii septembrie din Comisia de mediu a PE privind tehnologiile pe bază de cianuri în minerit a afirmat că executivul comunitar a solicitat unele informații privind proiectul minier Roșia Montană de la autoritățile române, pentru a verifica dacă cerințele din directiva UE privind gestionarea deșeurilor sunt respectate. El a precizat că până când autoritățile române nu vor furniza aceste informații, CE nu le poate răspunde eurodeputaților care i-au cerut să se pronunțe dacă proiectul de la Roșia Montană respectă sau nu legislația UE.

Loading

Comments

comments