Cauza grevei de la CFR: feroviarii, nemulțumiți de creșterea salariilor cu 4 procente

Foto: cugetliber.ro

Foto: cugetliber.ro

Administrația CFR Călători a negociat cu reprezentanții salariaților un nou contract colectiv de muncă. Documentul prevede creșterea salariilor cu 4% și garantarea păstrării locurilor de muncă. Feroviarii și-au dorit, însă, mai mult, în condițiile în care CFR Călători a înregistrat pierderi de aproape un miliard de lei în 2012 și 400 de milioane de lei anul trecut, ținta bugetară pentru anul trecut prevâzând o echilibrare a costurilor de operare și a pierderilor. Rezultatul nemulțumirii angajaților CFR s-a concretizat într-o grevă spontană de două ore, desfășurată azi, între 7 și 9, când 131 de trenuri au fost oprite în stații.

„Oamenii au întrerupt spontan lucrul, este la latitudinea fiecărui angajat când va relua munca. Eu mă aflu la București, la negocieri și așa cum deja se știe ne dorim un nou contract colectiv de muncă”, a declarat liderul de sindicat al mecanicilor de locomotivă din Regionala CFR Timișoara, Ioan Boloș, citat de Mediafax.

Conform unui comunicat al CFR Călători trenurile care nu au plecat din stații vor fi reprogramate după ora 9.00, iar cele care au staționat pe traseu își vor continua drumul spre destinațiile finale.

Costul biletului de tren poate fi recuperat, în cazul în care călătorii afectați de grevă nu mai doresc să efectueze călătoria.

„Administrația CFR Călători reaminitește că pentru încheierea noului contract colectiv de muncă au fost derulate toate etapele prevăzute de lege. Negocierile între Administrație și organizațiile sindicale mandatate, care au început la data de 19.02.2014 și s-au desfașurat pe o perioadă de 60 de zile calendaristice conform prevederilor legale, au condus la negocierea a aproximativ 95% din prevederile noului contract colectiv de muncă.

Pentru finalizarea și înregistrarea contractului colectiv de muncă la Inspectoratul Teritorial de Muncă București, Administrația a prezentat organizațiilor sindicale mandatate, o ofertă finală, care cuprinde îmbunătățirea încadrării personalului pe clase de salarizare și a grilei de salarizare, corelată cu rezolvarea punctelor rămase în divergență, astfel încât să se încadreze în limitele impuse de bugetul de venituri și cheltuieli aprobat de Guvern, respectiv de creșterea fondului de salarii cu 2,4%.

Oferta administrației CFR Calatori înseamnă transpunerea în câștigurile individuale ale salariaților a unei creșteri, în medie cu 4% și fără concedieri colective de personal”, se precizează în comunicatul companiei.

Loading

Comments

comments