Cât va costa parada militară de 1 Decembrie

Ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, Ministrul Afacerilor Interne,Radu Stroe, și premierul Victor Ponta au fost prezenți, vineri, în Piața Arcului de Triumf, pentru a asista la repetiția generală pentru parada militară ce va fi organizată cu ocazia Zilei Naționale a României, informează Mediafax.

Ministrul Dușa a făcut aceste declarații întrebat dacă, în opinia sa, fondurile alocate pentru organizarea acestui eveniment nu sunt prea mari, Guvernul alocând peste 1 milion de euro pentru paradele și ceremoniile militare, suplimentând, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Executivului, bugetul Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, SPP și SRI.

“Cred că atunci când e vorba despre Ziua Națională și Marea Unire a românilor, chiar dacă parada este un pic mai deosebită, efortul financiar nu este prea mare. Am aprobat un program de măsuri în guvern ca sărbătoarea națională la 95 de ani să fie onorată de instituțiile statului, mai ales de instituțiile de securitate națională, așa cum se cuvine și e normal să fie așa”, a spus Mircea Dușa.

Chestionat cât a costat această paradă, acesta a răspuns: “Îmi dați voie să fac calculele când se finalizează parada?”

Întrebat despre afirmațiile predecesorului său, președintele Comisiei pentru apărare a Senatului, Corneliu Dobritoiu, referitoare la costurile ridicate ale acestei manifestări, ministrul Apărării a menționat că “și parada de anul trecut, chiar dacă nu a fost cu tehnică de luptă, nu a costat 400 de milioane, oricum s-au cheltuit bani și de la Ministerul Apărării Naționale pentru organizarea paradei.

Peste 2.000 de militari din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații și Serviciul de Protecție și Pază participă la parada militară organizată cu ocazia Zilei Naționale a României, în Piața Arcului de Triumf din București. Acestora li se adăugă aproximativ 140 de militari din Franța, Polonia, Turcia și Statele Unite ale Americii.

Pe sub Arcul de Triumf trec și peste 200 de mijloace tehnice, iar 35 de aeronave survolează piața.

MApN va putea cheltui cu protocolul pentru personalul detașamentelor invitate să participe la parada militară națională cel mult 102 lei pentru fiecare militar străin, pe zi, – 47 lei pentru masă, 15 lei pentru cafea, apă minerală, sucuri și gustări – și 40 lei pentru vizitarea obiectivelor turistice din municipiul București, efectuarea de fotografii oficiale.

Pentru fiecare dintre însoțitorii români ai militarilor din țările NATO vor fi alocați de la buget 55 de lei pe zi.

Loading

Comments

comments