Care este cauza conflictului diplomatic dintre Olanda și Turcia

Recep Erdogan, președintele Turciei, și Mark Rutte, premierul Olandei

Sâmbătă dimineața, Olanda i-a interzis avionului ministrului turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, să aterizeze la Rottterdam. Iar sâmbătă seara, autoritățile olandeze au împiedicat-o pe Fatma Betul Sayan Kaya, ministrul turc al Familiei, să între în Consulatul Turciei din Rotterdam. Oficialul turc a fost ulterior  escortat la granița cu Germania. Spre deosebire de Cavusoglu, Fatma Betul Sayan Kaya reușise să intre în Olanda, cu câteva ore înainte de expulzarea sa, plănuind să participe la un miting pro-Erdogan.

În replică, Erdogan i-a făcut pe liderii olandezi „naziști” și „fasciști”, în fața unei mulțimi adunate în Istanbul, anunțând că nu va mai permite avioanelor olandeze să aterizeze în Turcia. Ambasadorul Olandei a fost avizat să nu mai revină la post (acesta fusese chemat în Olanda, pentru consultări), iar primul ministru turc, Binali Yildirim, a anunțat alte represalii, „la modul cel mai dur”.

Premierul olandez, Mark Rutte, i-a atras atenția cu lui Erdogan că „întrece limita”, dar Turcia a închis atât Ambasada Olandei din Ankara și consulatul turc din Istanbul, cât și reședințele ambasadorului Olandei și însărcinatului cu afaceri olandezi „din motive de securitate”. Iar în noaptea de sâmbătă spre duminică, manifestații violente, la care au participat sute de persoane, au avut loc în fața Consulatului Olandei la Istanbul și a Ambasadei Olandei la Ankara. Protestatarii au fluturat drapele turce și au scandat sloganuri precum „Allah este mare”, “Europa barbară” și “Olanda dictatoare va plăti”.

Proteste violente au avut loc și la Rotterdam, poliția fiind nevoită să folosească tunuri de apă, pentru a-i domoli pe manifestanții anti-turci.

Aparent, tensiunile dintre Olanda și Turcia sunt cauzate de referendumul de extindere a prerogativelor președintelui Erdogan, care se transformă, gradual, într-un dictator. Însă, incidentele din ultimele zile se produc în preajma alegerilor legislative din Olanda (programate miercuri), favoritul sondajelor fiind Partidul Libertății, de extremă dreapta (anti-islamist) condus de Geert Wilders. Este ușor de dedus că Mark Rutte, care este și liderul formațiunii de guvernământ -Partidul Popular pentru Libertate și Democrație-, încearcă, prin aceste măsuri de forță, să recupereze terenul pierdut în rândul electoratului radical.

Loading

Comments

comments