Un britanic suferind de schizofrenie paranoidă a fost condamnat la moarte în Pakistan după ce a pretins că este Profetul

Musulmanii protestând la Hiderabad (Pakistan), în anul 2010,  împotriva îmblânzirii unor prevederi ale legii blasfemiei Foto: demotix.com

Musulmanii protestând la Hiderabad (Pakistan), în anul 2010, împotriva îmblânzirii unor prevederi ale legii blasfemiei
Foto: demotix.com

Mohammad Asghar, un cetățean britanic în vârstă de 71 de ani, suferind de schizofrenie paranoidă, a fost condamnat la moarte în Pakistan, după ce a pretins că este Profetul Mohammed, informează The Telegraph.

Asghar este deținut în închisoarea de maximă securitate Adiala. Avocații săi pretind că a încercat să se sinucidă și a suferit un atac cerebral.

„Profetul” a fost diagnosticat cu suferința mintală încă din 1993 și tratat la Spitalul „Royal Victoria” din Edinburgh, Capitala Scoției. Avocații au prezentat curții pakistaneze întrgul dosar medical al clientului lor. Un doctor care l-a tratat pe Mohammad Asghar a precizat că acesta a suferit un atac cerebral în anul 2000, iar acesta i-a exacerbat problemele și l-a lăsat cu o pareză facială și șchiopătat. chiar înainte de arestarea sa, în 2010, a fost internat din nou în Spitalul Royal Victoria, suferind de iluzii paranoide de natură grandomanică, fiind convins că Tony Blair (premierul de atunci al Marii Britanii) și George Bush (ex-președintele SUA) au ordonat serviciilor secrete să-l urmărească, din pricina opoziției sale față de războiul din Irak. De asemenea, era convins că locuința sa este plină de microfoane plantate de media pakistaneză și internațională.

Cu toate acestea, medicii pakistanezi care l-au examinat pe Asghar s-au pronunțat că acesta este în deplinătatea facultăților mintale.

Britanicul de origine pakistaneză a fost judecat în baza probelor scrise (scrisori ne-expediate) furnizate de un chiriaș al său cu care intrase în conflict și încercase să îl evacueze.

După condamnare, Asghar va rămâne cinci ani în închisoare, până la judecarea eventualului apel împotriva pedepsei capitale.

Reprezentanții diplomatici ai Marii Britanii în Pakistan au confirmat că au cunoștință de existența cazului, dar au refuzat orice comentarii.

Legea blasfemiei a generat multe dispute și conflicte în Pakistan, fiind criticată de elite. Salman Tasser, fostul guvernator al provinciei Punjab și Shahbaz Bhatti, ministrul pentru minorități au fost asasinați în anul 2011, după ce și-au declarat deschis suportul pentru cauza unei femei creștine, Asia Bibi, condamnată la moarte pentru insultarea Islamului. În anul 2012, autoritățile au arestat o fetiță creștină de 14 ani, Rimsha Masih, care a fost acuzată fără probe de incendierea unor pagini din Coran.

Loading

Comments

comments