Bolnavii internati la Institutul Oncologic Bucuresti nu pot fi tratati cu citostatice fiindca nu exista… ser fiziologic

UPDATE: Institutul Oncologic primește prin transfer de la alte spitale medicamentele necesare, printre care analgezice, antiemetice și antibiotice, pentru a se asigura de urgență tratamentul pacienților, până săptămâna viitoare, când vor ajunge la institut medicamentele și materiale comandate, a anunțat Ministerul Sănătății (Mediafax).

 

Unii pacienți ai Institutului Oncologic București au fost puși, vineri, în fața unei situații de criză: nu puteau face tratament citostatic, întrucât nu exista ser fiziologic, iar unitatea nu mai avea nici antibiotice, leucoplast și comprese, directoarea declarându-se surprinsă de situație.

“Este îngrozitor, nu mai avem nimic. Nu avem ser fiziologic necesar dizolvării citostaticelor și nici medicamentul Osetron, care se dă pentru stările de greață ce apar în urma administrării citostaticelor. Nu avem nici calmante, leucoplast, comprese și antibiotice”, au declarat, pentru MEDIAFAX, mai mulți pacienți internați în unitatea sanitară.

“Ne-am dus la doamna doctor de la noi, de pe secție. A spus că în afară de a ne da dânsa bani ca să ne luăm medicamente sau comprese, nu are soluție”, a spus o pacientă.

Managerul Institutului Oncologic București (IOB), Ana-Maria Nițulescu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că a aflat vineri despre lipsa unor medicamente și materiale sanitare și că nu există stocuri de urgență.

“Abia astăzi (vineri – n.r.) am aflat și eu despre această situație. A fost o surpriză. Nu există stocuri de urgență. Și mă miră că nu avem materiale sanitare, știam că avem. Măcar medicația pentru cancer o avem. Din păcate, nu putem ști cât se agravează starea unui bolnav de la o zi la alta”, a spus Nițulescu.

Potrivit managerului IOB, în decembrie toate spitalele au această problemă.

“Din păcate, cu toții suferim la acest sfârșit de an. Așteptăm de la Casă (Casa Națională de Asigurări de Sănătate – n.r.) suplimentarea banilor”, a mai spus ea.

Ana-Maria Nițulescu a mai spus că desemnat o comisie care să se ocupe de deblocarea situației.

“Sperăm ca săptămâna viitoare să rezolvăm situația”, a mai spus Nițulescu.

Coordonatorul programului oncologic de la IOB, dr. Mircea Dediu, a spus, la rândul său, că nu știe nimic despre lipsa medicamentelor reclamate de bolnavii din spital și nici nu poate verifica informația, întrucât nu se mai află în spital.

“Eu știu că medicamente pentru cancer avem. De altele nu știu nimic.Nu sunt în spital. Și nu am cum să verific”, a spus Dediu.

Medicul Monica Pop, membru în Consiliul de Administrație al IOB, a aflat despre nemulțumirile pacienților și consideră inadmisibilă această situație.

Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a decis, vineri, trimiterea “de urgență” a unei echipe de control la Institutul Oncologic București (IOB), după ce MEDIAFAX a relatat că unitatea nu mai dispune de unele medicamente și materiale sanitare, potrivit declarațiilor pacienților.

 

Loading

Comments

comments