Băsescu: Dacă aș fi coordonat operațiunile din Apuseni, n-ar fi fost un eșec

Imagine: academiacatavencu.info

Imagine: academiacatavencu.info

Președintele Traian Băsescu susține că, dacă ar fi fost la cârma operațiunilor de căutare și salvare ulterioare accidentului aviatic din Apuseni, acestea n-ar fi fost un eșec, în sensul că răniții ar fi putut beneficia de primul ajutor mult mai repede.

„A fost o hărmălaie. Din acest motiv acei oameni nu au putut fi ajutați. Și responsabilitatea Ministerului Transporturilor, a Ministerului de Interne nu poate fi dată la o parte. Am coordonat intervenții mai grele, nu a existat niciun rateu, dar aceste instituții trebuie coordonate, trebuie să știi ce ceri și ce aștepți de la fiecare”, a spus Băsescu, citat de Mediafax.

Președintele a ținut să precizeze că, atunci când atribuțiunile i-au cerut-o, a coordonat acțiunile statului român, în special în acțiuni de salvare.

„Au fost acțiuni care au vizat siguranța națională, și toate fără excepție, s-au finalizat cu atingerea obiectivelor”, a mai spus Traian Băsescu, precizâd că toate instituțiile, Ministerul Apărării, Direcția de Informații a Armatei, SRI, SIE, Aviația Militară, s-au aflat în diverse situații care țineau de siguranța națională, în coordonarea sa și și-au atins întotdeana obiectivele, două dintre ele, vizând recoperarea ziariștilor din Irak și aducerea în țară a lui Omar Haissam.

Băsescu a mai spus că s-a încercat, eronat, acreditarea ideei că instituțiile statului nu pot gestiona situații de urgență.

Potrivit lui Băsescu, când se face o coordonare instituțională, instituțiile statului sunt capabile să facă față unei misiuni de salvare.

“Dacă s-ar fi lucrat instituțional, și la Ministerul de Interne s-ar fi constituit comandamentul, dacă se puneau la un loc toate informațiile, localizarea (avionului – n.r.) se putea restrânge la un loc foarte mic”, a spus Băsescu.

Potrivit acestuia, comandamentele, din păcate, nu s-au constituit nici la Ministerul de Interne, nici la Ministerul Transporturilor.

Băsescu a respins solicitarea premierului Victor Ponta de a aviza demiterea șefului STS, Marcel Opriș, și trecerea Serviciului în subordinea Ministerului de Interne. Președintele a sărit în apărarea lui Opriș, pe care tot el l-a avansat la gradul de generl și l-a numit la conducerea STS:

„Este o minciună, STS nu are nici echipamente pentru așa ceva (pentru localizarea exactă a epavei avionului – n.r.) și nu are nici dreptul legal să facă mai mult decât a făcut”, a declarat Traian Băsescu.

Șeful statului a explicat faptul că, prin reglementări, STS preia, prin linia de apeluri de urgență, informațiile de la operatorii de telefonie și are capacitatea să spună exact punctul de la care s-a făcut apelul, însă doar când acesta se face de pe un telefon fix.

“În momentul în care apelul la 112 se face de pe un telefon mobil, STS primește indicativul celulei, sau a sectorului de celulă, de la operator, dacă e Orange sau Vodafone, sau alt operator de telefonie mobilă. Ceea ce STS primește și transmite imediat către structurile care trebuie informate este un spațiu de identificare, pe telefonie mobilă”, a mai spus Traian Băsescu, apreciind că este vorba de aproximativ 200 de km pătrați pe care STS i-a furnizat, ca informație, tuturor structurilor.

El a mai adăugat că șansa a fost ca semnalul de la telefon să existe, deși se afla în afara sectorului determinat și a ținut să precizeze că STS nu are niciun mijloc tehnic de identificare a telefoanelor mobile.

“Ceea ce s-a spus public este o minciună. Dacă verificați legislația în vigoare veți vedea că operatorii de telefonie mobilă din România nici nu au dreptul să facă localizări la o dimensiune mai mică decât sectorul dat de antena în raza de acțiune în care s-a produs accidentul”, a mai spus Traian Băsescu.

Șeful statului a mai declarat că acele coordonate foarte apropiate ale locului accidentului ar fi trebuit să fie date de Centrul de Supraveghere de la Moscova, dacă apelul în frecvența de 406 ar fi fost lansat.

“Apelul nu a fost lansat de la bordul aeronavei prăbușite. Nu fac comentarii de ce, este treaba specialiștilor să stabilească”, a adăugat Băsescu.

Loading

Comments

comments