Băsescu cere intervenția OSCE după ce Tiraspolul a înghețat conturile unui liceu de limbă română

Conturile liceului teoretic cu predare în limba română Lucian Blaga de la Tiraspol au fost blocate, a anunțat luni directorul instituției, Ion Iovcev, în cadrul unei întruniri la Ministerul Educației. Președintele Traian Băsescu solicită misiunii OSCE în Republica Moldova și tuturor celorlalte instituții responsabile să intervină pentru a asigura accesul tuturor elevilor la libera alegere a limbii române ca limbă de studiu, urmare a “presiunilor administrative” făcute de Tiraspol, informează Mediafax.

Liceul Lucian Blaga din Tiraspol a fost percheziționat, la începutul lui decembrie, de către angajații procuraturii transnistrene, iar directorul instituției și adjunctul său au fost interogați.

Motivul invocat de procuri atunci a fost plângerea unui membru al colectivului. Autorul sesizării s-ar fi plâns că i s-a reținut din salariu și că a suferit presiuni din partea conducerii instituției.

Luni, într-un interviu acordat postului de radio Europa Liberă, șefa misiunii OSCE în R. Moldova, Jennifer Brush, a afirmat că în cadrul tensiunilor din jurul școlilor transnistrene ar trebui să prevaleze dreptul la educația copiilor.

Loading

Comments

comments