Baricada de lumânări: o fotografie cât o mie de cuvinte. Și câteva cuvinte în plus

Foto: Mediafax

Foto: Mediafax

Se încheie jalnic un an 2013 în care mulți români, în special tineri, par să fi (re)descoperit vocația protestului de stradă.

Circa 1.000 de persoane s-au adunat, ieri seară, la Universitate, pentru a protesta pe teme diverse: Roșia Montană & gaze de șist, Revoluția furată, susținerea sau hulirea lui Mihail Neamțu (cea din urmă a avut câștig de cauză, liderul Noii Republici fiind forțat să părăsească perimetrul).

Unii au cerut refacerea „baricadei de la Inter”, din 21 decembrie 1989. Până la urmă, s-a făcut doar o „baricadă de lumânări”, iar fotoreporterul Mediafax a surprins excepțional acest eveniment.

Revoluția începută acum 24 de ani nu a fost terminată, nu e terminată, a rămas ca o rană deschisă, ca un caz de crimă nesoluționat. Ca o piatră cântărind o tonă, legată de piciorul unui condamnat. Noi tot încercăm să ne târâm mai departe cu piatra aceasta legată de picior, în loc să rupem lanțul care ne leagă de piatră.

În ultimele zile din Decembrie 1989, întreaga lume vorbea despre România, milioane de oameni plângeau pentru eroii României, avioane și tiruri cu ajutoare nu conteneau să sosească de pretutindeni. Părea că ne vom urca, cu toții, într-un tren accelerat spre lumină și bunăstare. Când colo, am fost păcăliți să rămânem pe peron. Din când în când, acceleratul revine prin gară, încetinind, niciodată oprind, iar de la ferestrele compartimentelor ne fac cu mâna sau cu degetul mijlociu „băieții deștepți”.

Loading

Comments

comments