Avertizare MAE: vaccinați-vă împotriva virusului hepatitei A, dacă vă petreceți concediul în Bulgaria

Foto: touristmaker.bg

Foto: touristmaker.bg

UPDATE – duminică, 16.15

Patronatul din turism: informațiile difuzate de MAE nu se bazează pe surse oficiale

ANAT cere autorităților române o reacție fermă care să confirme situația din Bulgaria pentru a putea informa și acționa corect față de românii care și-au cumpărat vacanțe pe litoralul bulgăresc, informațiile oficiale din țara vecină arătând că apa mării nu reprezintă risc pentru sănătate.

“Informațiile oficiale venite din Bulgaria în urma monitorizării calității apelor pentru îmbăiere în zonele Dobrici, Varna și Burgas arată că valorile indicatorilor microbiologici cercetați sunt în conformitate cu cele legale, nereprezentând un risc de sănătate pentru populație și pentru turiștii care aleg să-și petreacă concediile în țara vecină”, se arată într-un comunicat al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din România (ANAT), citat de Mediafax.

Sursa citată menționează că o singură zonă, Plaja Ofițerească din orașul Varna, a înregistrat depășirea normelor admisibile, autoritățile bulgare impunând interdicția temporară de îmbăiere în acest loc.

Agențiilor de turism din România le-au fost deja trimise adrese oficiale cu această înștiințare de către Inspectoratele de Sănătate din zonele cercetate, tocmai pentru a-și anunța turiștii. Mai mult, în 5 iulie, Ministerul Sănătății și Ministerul Economiei și Energiei din Bulgaria au trimis un comunicat de presă cu privire la starea apelor din 23 de stațiuni turistice de pe litoral, printre care Varna, Nisipurile Aurii, Constantin și Elena, Sunny Day și Riviera, arată ANAT.

“Anunțăm că informațiile apărute în presă și ipotezele privind riscul de îmbolnăvire lansate de anumite persoane nu au la bază niciun studiu de caz ale cărui rezultate să provină de la instituții oficiale. Așa cum am anunțat, potrivit rezultatelor monitorizării, nu există nicio contaminare care să pună în pericol turiștii pe coasta bulgărească a Mării Negre”, se arată în comunicatul oficial al celor două instituții din Bulgaria.

În ceea ce privește declarațiile privind infestarea cu hepatita A, autoritățile bulgare nu au confirmat această informație. Atât agențiile de turism românești, cât și turoperatorii europeni și-au informat turiștii cu privire la zonele în care scăldatul este permis.

 

Informația inițială

Printr-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), cetățenii români care intenționează să călătorească în Bulgaria sau care se află deja pe litoralul bulgăresc al Mării Negre sunt avertizați asupra faptului că, potrivit informațiilor publicate de specialiștii bulgari în hepatologie, în urma inundațiilor provocate de ploile puternice care au afectat Portul Varna și unele stațiuni bulgărești la Marea Neagră, există riscul ridicat ca apa mării să fie infectată cu virusul hepatic A.

„Specialiștii recomandă turiștilor să nu consume midii crude, să utilizeze dușul după băile în mare, să respecte cu strictețe regulile igienico-sanitare și, pentru siguranță, cei care își petrec vacanța pe litoralul bulgăresc în acest an să se vaccineze împotriva hepatitei A”, precizează MAE.

Loading

Comments

comments