Atentat sinucigaș la metroul din Sankt-Petersburg. Este căutat complicele teroristului

Știre actualizată

Bilanțul de până acum al atentatului produs luni, 3 aprilie, ora 14.40, la metroul din Sankt Petersburg, Rusia, este de 11 morți și 45 de răniți.

Bomba artizanală cu TNT (trinitrotoluen) a explodat în vagonul unui tren, în timp ce acesta se afla încă în tunelul din apropierea stației de metrou Sennaia Ploșadi. O altă bombă a fost descoperită într-o altă stație de metrou.

Presa locală citează surse oficiale care susțin că probele de la fața locului ar indica un atentat sinucigaș. Se spune chiar că autorul ar fi un tânăr de 23 de ani, care avea bomba într-un rucsac. Inițial, autoritățile urmăriseră un bărbat cu barbă neagră, probabil musulman, surprins de camerele de luat vederi, în apropierea locului în care s-a produs deflagrația. Însă acesta s-a prezentat la poliție benevol, fiind exclus de pe lista suspecților.

Nicio grupare radicală nu a revendicat atentatul, până acum, însă mulți speculează că islamiștii l-au organizat, ca act de răzbunare după intervențiile militare ale Rusiei în Siria.

Acum doi ani, un avion rus s-a prăbușit după ce a fost lovit de o rachetă lansată de la sol, fiind uciși toți cei 224 de oameni aflați la bord (majoritatea turiști ruși, ce se întorceau după un sejur petrecut la Marea Roșie). ISIS a revendicat atacul.

Însă mobilul atentatului de acum ar putea fi altul. După campaniile demarate în 1999, împotriva rebelilor din Cecenia, ordonate de premierul de atunci, Vladimir Putin, ulterior de președintele Vladimir Putin, au urmat o serie de atentate, ultimul produs în 2010, când două femei s-au aruncat în aer în metrouri din Moscova, ucigând 38 de persoane.

La realizarea acestei știri au fost utilizate informații difuzate de Interfax, Reuters, Xinhua, Agerpres, Mediafax.

 

Actualizare

Conform Euronews, atacatorul sinucigaș era cetățean al Federației Ruse, din Kârgâzstan.

 

Actualizare (2)

Faptul că atacul a fost comis la Sankt-Petersburg în ziua în care președintele Vladimir Putin se afla în orașul de pe Neva este „demn de remarcat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Reuters.

Investigatorii Comitetului de anchetă, serviciile secrete și Ministerul de Interne au „stabilit că bomba artizanală a putut fi acționată de un bărbat ale cărui rămășițe au fost găsite în al treilea vagon al trenului”, a indicat Comitetul de anchetă, adăugând că identitatea acestuia a fost stabilită, dar nu poate fi dată publicității din cauza secretului anchetei.

În același timp, ministrul de externe rus Serghei Lavrov a calificat drept „cinice și josnice” tentativele de a prezenta cele întâmplate cu o zi în urmă la Sankt-Petersburg drept un atac de răzbunare pentru politica rusă în Siria, relatează RIA Novosti.

Autoritățile ruse au anunțat anterior că atacul din metrou, soldat, conform ultimului bilanț, cu 14 morți și aproximativ 50 de răniți, a fost comis de un atentator sinucigaș, suspectat că avea relații cu radicali islamiști.

Potrivit DPA, care îl citează pe guvernatorul regional Gheorghi Poltavcenko, toate victimele atacului din Sankt-Petersburg au fost identificate. Trei dintre victime sunt cetățeni străini, din Belarus, Uzbekistan și Tadjikistan. (Agerpres)

Loading

Comments

comments